Birsalmás, gesztenyés csirkés egytálétel2015.10.09. 17:09, KallaZsuzsanna56
Birsalmás marharagu
Kicsit török, kicsit perzsa, összességében pedig közel-keleti ihletésű ez a fűszeres marharagu. Ami nagyon jó példa arra, hogy a birsalma nem csak édes desszertként tud nagyon jól működni. Fahéjjal, kurkumával, szegfűborssal és római köménnyel tesszük egzotikussá a birsalmás ragut.
Birsalmás krumplileves
Őrületesen izgalmassá teszi ezt a krumplilevest is a birsalma. A recept eredetileg török volt, vagy magyar? Mindkét nemzet recepttárában megtalálható, talán nem véletlenül. A végeredmény egy pikáns édes-savanyú, kapros tejföllel behabart csodaleves.
Birsalmás töltött kacsamell
Ünnepi asztalok, villantós vendégváró ebédek sztárja lehet ez a töltött kacsamell. A birsalma itt kompót formájában kerül a kacsamellbe. A birsalma fényét emeli még a hozzáadott sáfrány is. Párolt lila káposztával lesz az igaz.
Kedvenceimhez adom
Megosztom barátaimmal
Ezeket is érdekesnek találhatod
Bírod a birst?
Nem mondtuk, hogy jól néz ki az évezredes szakácskönyvek főszereplője, az ősz nagyágyúja, a megosztó birs. Ellenben megannyi csodát ígér.
Birsalmás, gesztenyés csirkés egytálétel
Adásban volt: 2014. január 7.
Hűvös estéken a testet és lelket is átmelegíti ez a fűszeres, gesztenyés, csicseriborsóval készülő csirkés egytálétel.
Birsalmás csirke
Adásban volt: 2013. november 13.
Ha nem akarunk ma az étellel sokat foglalkozni, viszont kiadós és különleges ízűre vágyódunk, akkor válasszuk a birsalmás csirkét! Csak néha bekukkantunk a sütőbe és már kész is van!
Hozzávalók
2 adag
» 30 dkg csirkecomb filé
» egy birsalma
» 12 szem sült gesztenye (lehet mélyhűtött vagy vákumozott is)
» 4 közepes méretű, (nem szétfővő fajta) burgonya
» 1 doboz csicseriborsó
» 1 közepes vöröshagyma
» 1tk kurkuma
» 1kk őrölt szegfűbors
» 6-7 szegfűszeg
» 3 dl alaplé
» 3 ek olívaolaj
» só
» bors
Elkészítés
Az olívaolajon üvegesre pirítjuk a hagymát. Hozzáadjuk a felkockázott csirkecombfilé darabokat és körbepirítjuk. Megszórjuk a kurkumával és az őrölt szegfűborssal, átforgatjuk.
Felöntjük kb. 3 dl alaplével (vagy vízzel). Hozzáadjuk a kicsumázott, felkockázott (héja maradhat) birsalmát, és a burgonyát. Sózzuk, borsozzuk, beledobjuk a szegfűszeget. Fedő alatt, lassú, alacsony tűzön, kb. 35-40 percig főzzük. A főzési idő felénél hozzáadjuk a gesztenyét és a csicseriborsót. A 35-40 perc alatt minden szépen megpuhul, de nem fő szét. A végén levesszük a fedőt, és néhány percig erős lángon főzzük, hogy a leve kissé besűrűsödjön.
Annak ellenére, hogy az egyik legrégebbi gyümölcs és hogy 27-féle ásványi anyagot és 5-féle vitamint tartalmaz, nagyon nem veszünk róla tudomást. A birsalmasajton túl pedig nem nagyon jutunk, ha birsről van szó. Mi most megmutatjuk, mennyi finom étel kerekedhet birsalma hozzáadásával.
|