Mákoska.Hófehérke álma.
2015.03.10. 17:26, KallaZsuzsanna56
Sütemények.
Elkészítési idő: 1 óra. Egyszerű és viszonylag gyorsan elkészíthető sütemény, kiváló vendégváró esti römipartikara vagy bármilyen ünnepi alkalomra.
Alaptészta: 8 tojás, 25 dkg cukor, 1,5 dl olaj, 2 dl tej, 1 citrom reszelt héja, 1 sütőpor, 45 dkg liszt
Krém: 20 dkg darált mák, 10 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1 dl tej.
Tojáshab a tetejére: 4 tojásfehérje, 20 dkg porcukor.
1. A mákot a cukros-vaníliás tejben addig főzzük, amíg krémes állaga lesz, ezután kihűtjük, közben elkészítjük az alaptésztát.
2. Négy tojást egészben és négy tojássárgáját a cukorral habosra kavarunk, hozzáadjuk az olajat, a tejet, a citrom reszelt héját, majd végül a lisztet és a sütőport.
3. Kiolajozott, lisztezett tepsibe töltjük a masszát, majd a kihűlt mákot kiskanállal ráhalmozzuk a tetejére.
4. Előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük a tésztát, közben kemény habot verünk a négy tojásfehérjéből húsz deka porcukorral.
5. Amikor a tészta már majdnem készre sült, kivesszük a sütőből, a tojáshabot egyenletesen rákenjük, majd 5-6 perce visszatesszük, hogy felnőjön és kiszáradjon a hab.
6. Miután teljesen kihűlt a sütemény, hosszúkás szeletekre vágva tálaljuk.
Piskóta: 7 tojás, 30 dkg cukor, 4 evőkanál víz, 2 evőkanál olaj, 40 dkg liszt, fél tasak sütőpor.
Krém: 0,5 l tej, cukor, ízlés szerint, 2 tasak vaníliás cukor, 1 tasak vanília ízű pudingpor, 1 evőkanál liszt, 3 dl tejszín, fél citrom leve és reszelt héja, 10 dkg kókuszreszelék.
1. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd a sárgákat is hozzáadjuk a vízzel és az olajjal együtt. Végül óvatosan beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és előmelegített sütőben (160 Celsius-fokon) megsütjük.
2. A krémhez a tejet a pudinggal, a liszttel, a vaníliás cukorral és ízlés szerinti mennyiségű cukorral sűrűre főzzük. Ha már langyosra hűlt, hozzáadjuk a citrom levét és reszelt héját, majd hagyjuk teljesen kihűlni. A tejszínt kemény habbá verjük, és a kókuszreszelék kétharmadával óvatosan a pudinghoz keverjük.
3. Ha kihűlt a piskóta, kettévágjuk, és a krém felét az alsó lapra kenjük, majd rátesszük a másik lapot és a tetejét is bekenjük krémmel. Villával mintát húzunk a tetejére, és megszórjuk a maradék kókusszal. Hosszúkás szeletekre vágva tálal