Érdekességek.Pasziánsz
2014.12.01. 13:53, KallaZsuzsanna56
PASZIÁNSZ - Apró, tojásfehérje-habból készített könnyű teasütemény. A 20. századforduló idején cukrászdák nagy mennyiségben gyártották, különösen karácsony előtt, mert karácsonyfadíszként vásárolták és használták fel.
SUHAJDA - (szelet) Suhajda János (1886-1946) csokoládégyáros világhíressé lett készítménye: csokoládéformába helyezett csokoládé-krémes sütemény.
SPONGADA - A 19. század második felétől kedvelt, tejszínnel, tojásfehérjével, vaniliáscukorral és maraszkinóval készített fagylaltkülönlegesség.
SPROSEDLI - Krúdy idejében, főleg a Nyírségben az apró káposzta megnevezése (vö: prokedli)
Savarin - A nagy gasztronómusról elnevezett érdekes ízű sütemény. Eredetileg vaniliával leöntött élesztős tésztaféle. Ma már hazánkban is gyártanak eltartható, csomagolva szállítható savarint.
SMANKERLI - Németországból hozzánk népszerűsített sütemény, különösen a 19. század második felében kedvelték.
Smizírozás - Hideg aszpikos készítmények díszítését szolgálja, úgy, hogy a forma belső felét egyenletesen vékonyan bevonjuk aszpikkal, megfelelő módon dekoráljuk, majd beletöltjük a töltelék anyagot. Dermesztés után a formából kiborítva a díszítés a forma külső felén látható.