Hozzávalók 4 személyre:
100 g tarka- vagy fehérbab
1+2 kis fej hagyma
600 g sütőtök
2 gerezd fokhagyma
1/2 piros húsú paprika
2 szál újhagyma
40 g márványsajt (rokfort)
1 ek. vaj/margarin
1 ek. olaj
2 zöldségleveskocka
2 dl tejföl
2-3 szál petrezselyem
1. A babot előző este átválogatjuk, beáztatjuk langyos vízbe. Másnap leöblítjük, annyi friss hideg vizet öntünk rá, hogy bőven ellepje, hozzáadunk 1 fej meghámozott hagymát, és félig lefedve, mérsékelt tűzön puhára főzzük (30-35 perc).
2. A sütőtököt meghámozzuk, magjait kivájjuk, húsát kisebb darabokra aprítjuk. A maradék 2 fej hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk. A paprikát leöblítjük, vékony csíkokra, majd apró rombuszokra szabjuk; az újhagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk, mindkettőből félreteszünk 1-1 evőkanálnyit a díszítéshez. A sajtot villával pépesre törjük.
3. A vajat/margarint és az olajat felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát, újhagymát és az áttört fokhagymát. Rádobjuk a tököt, felengedjük 1 liter vízzel, belemorzsoljuk a leveskockákat, és fedő alatt, mérsékelt tűzön vajpuhára főzzük.
4. A babot leszűrjük, felét a tökhöz adjuk, majd botmixerrel krémmé pörgetjük. Hozzáadjuk a maradék babot, a paprikát, a tejföl felét, ízlés szerint borsot, és összeforraljuk. Lehúzzuk az edényt a tűzről, a levesbe olvasztjuk a sajtot, tetejét megszórjuk a petrezselyemlevélkékkel, a félretett újhagymával és paprikával, végül lazán a tetejére cirmosítjuk a maradék tejfölt. Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|