Hozzávalók:
-
5 dkg olvasztott vaj
-
18 dkg zabkeksz
-
5 szem puha aszalt szilva
-
50 dkg (4 doboz) Philadelphia sajtkrém
-
25 dkg mascarpone
-
1 citrom reszelt héja
-
5 dkg porcukor
-
15 dkg fehér marcipán
-
15 dkg aszalt szilva
-
0,5 dl pálinka
Elkészítés:
Az aszalt szilvát áztassuk be a pálinkába, hogy puha legyen. Persze ha gyerekek, kismamák vagy gépkocsivezetők fogyasztanak a tortából, akkor ezt a lépést egyszerűen hagyjuk ki.
A kekszet és az öt szem aszalt szilvát késes robotgépben őröljük össze, hogy finom morzsát kapjunk, amihez keverjük hozzá az olvasztott vajat. 18 cm-es kapcsos tortaformába nyomkodjuk bele egyenletesen a vajas kekszmorzsát és alaposan nyomkodjuk le, egy kanál hátuljával vagy egy pohár talpával tömörítsük a tésztát, amennyire csak lehet, majd tegyük a hűtőbe.
Porcukorral meghintett deszkán gyúrjuk át a marcipánt, hogy jól formázható legyen, majd nyújtsunk belőle kb. 2 cm széles szalagokat. Az aszalt szilvát tekerjük egyesével a marcipánszalagba úgy, hogy beburkolja, majd vágjuk el a szalagot és a szélét dolgozzuk el.
Az így kapott aszalt szilva batyukat éles késsel középen vágjuk ketté és a lehűtött kekszalap szélére helyezzük úgy, hogy a vágott szél kifelé, a tortaforma pereme felé nézzen. A krémet az így előkészített tortaalapba fogjuk majd simítani. Mivel az aszalt szilva és a marcipán is elég édes, ezért a sajtkrém adja majd a torta frissességét, így csak kevés cukrot és reszelt citromhéjat használunk.
A Philadelphia sajtkrémet keverjük robotgéppel habosra egy citrom reszelt héjával, egy külön edényben pedig a mascarponét habosítsuk a porcukorral. A két krémet ezután egymásba forgatjuk, de ehhez már ne használjunk robotgépet, mert összetörjük a krémet, hanem kanállal, széles mozdulatokkal dolgozzunk. A krémet simítsuk a tortaalapra és tegyük be a hűtőbe legalább egy órára, amíg megdermed.
Ezután ügyes mozdulattal távolítsuk el a tortaformát és a maradék marcipánba burkolt aszalt szilvával kidíszítve tálaljuk a tortát. Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|