Hideg
szederkrémleves
Hozzávalók 4 személyre:
1 biocitrom
4 szegfűszeg
400 g érett szeder
100 g ribizli
100 g muskotályos szőlő
150 g kristálycukor
1 dl félédes fehérbor
1 kisujjnyi fahéj
1 tasak puncsízű pudingpor
2 dl tej
2 dl tejföl
néhány mentalevél
1. A citromot forró, folyó víz alatt megsikáljuk, vékonyan lehántunk róla 2-3 kisujjnyi sárga héjat, levét kinyomjuk és átszűrjük. A citromhéjcsíkokat és a szegfűszeget teatojásba zárjuk. 8-12 szép szem szedret félreteszünk a díszítéshez, a többit a ribizlivel és a szőlővel együtt megmossuk, lecsepegtetjük. A ribizlit leszemezzük, majd a szederrel és 1 dl hideg vízzel összeturmixoljuk, szitakanálban átszűrjük-törjük.
2. A kristálycukrot világosbarnára pirítjuk, felöntjük a citromlével és a borral. Hozzáadjuk a gyümölcspépet, 7,5 dl vizet, a fahéjat, a teatojást, 1 csipet sót, és mérsékelt tűzön addig forraljuk, amíg a cukor elolvad.
3. Eldolgozzuk a pudingport a tejjel, 1,5 dl tejföllel és 1-2 merőkanál levessel, aztán folyamatosan keverve a leveshez öntjük, és mérsékelt tűzön, fedő nélkül (könnyen kifut!) éppen csak sűrűsödésig forraljuk. Hideg vízfürdőbe állítva kihűtjük, és legalább 3 órára betesszük a hűtőszekrénybe.
4. Tálaláskor kiemeljük a fahéjat és a teatojást a levesből, tányérokba vagy erőleveses-csészékbe szedjük, megpöttyözzük a tetejét a maradék 1/2 dl tejföllel, késheggyel belehúzva cirmosra csinosítjuk, végül a félretett szederrel, a szőlőszemekkel és mentalevélkékkel díszítjük. Jól behűtve az igazi!Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|