Dalmát diós-krémes
Hozzávalók:
a tésztához:
9 tojásfehérje
10 dkg porcukor
25 dkg darált dió
5 dkg mazsola
2 dkg aszalt sárgabarack apróra vágva
20 dkg kandírozott narancshéj
1 csipetnyi só
4 dkg finomliszt
a krémhez:
9 tojássárgája
8 dkg kristálycukor
2 csomag vaníliás cukor
20 dkg vaj
1 evőkanál kakaópor
Elkészítése:
Először 2,5 dl tejes vízbe fél rumaromát öntünk, és belerakjuk a mazsolát, aszalt sárgabarackot és a kandírozott narancshéjat. Körülbelül 15 percet hagyjuk ázni benne.
A tésztához egy tálban az 1 csipetnyi sóval felverjük a tojásfehérjét jó kemény habbá. Majd hozzáadjuk a többi hozzávalót is, és a gyümölcsöket leszűrjük a tejes vízből, és úgy tesszük bele. Alaposan összekeverjük.
Sütőpapírral bélelt szögletes 22x22 cm-es kapcsos formába öntjük a masszát. Előmelegített sütőben 170 °C-on 25 percig sütjük. Ha kihűlt, 2 részre vágjuk.
A krémhez a tojássárgájákat gőz fölött kevergetjük a cukorral, míg jól besűrűsödik (kb. 15 perc). Hagyjuk kihűlni, ezután hozzákeverjük a vajat.
A krém egyharmadát kivesszük, és 1 evőkanál kakaóport keverünk bele.
A maradék világos krém felét rákenjük az alsó piskótalapra. Ezután ráhelyezünk 36 db piskóta tallért, amiket előzőleg belemártottunk a megmaradt tejes vízbe.
Rákenjük a kakaós krémet. Arra ráhelyezzük a 2. piskótalapot. Lekenjük a megmaradt világos krémmel az egész tetejét és az oldalát is. Megszórjuk kevés darált dióval, és vágott dióval.
Hideghelyre tesszük. Másnap szeletelhető!
Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|