Csípős kukoricaleves
Hozzávalók 4 személyre:
2-3 cső tömör, zsenge kukorica
1 nagy, piros húsú paprika
1 póréhagyma
1 kis fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 ek. olaj
1/2 csípős paprika
2 húsleveskocka
1 ek. étkezési keményítő
só, bors
2 dl főzőtejszín
1 paradicsom
4-5 szál petrezselyem
néhány citromfűbóbita
1. A kukoricát megtisztítjuk, a csöveket félbetörjük, vágott felükkel vágódeszkára állítjuk, és levágjuk a torzsákról a szemeket. A zöldségeket megtisztítjuk, a paprikát apró kockákra, a póréhagymát karikákra, a hagymát finomra vágjuk.
2. Megfonnyasztjuk az olajban a hagymát, póréhagymát és az áttört fokhagymát. Hozzáadjuk a kukoricát, a piros húsú paprikát, a csípős paprikát és az elmorzsolt húsleveskockákat, felöntjük 1,3 liter vízzel, majd fedő alatt 25-30 percig főzzük.
3. Kiveszünk 4 evőkanálnyit a leves „sűrűjéből”, a többit botmixerrel darabosra turmixoljuk. 1 dl hideg vízben feloldjuk az étkezési keményítőt, a leveshez adjuk, ízlés szerint utánasózzuk, borsozzuk (eredetileg az étel alapíze meglehetősen csípős), végül belekeverjük a tejszínt, és összeforraljuk (2 perc).
4. Tálaláskor a levest mélytányérokba szedjük, tetejére halmozzuk a félretett darabos kukoricát-paprikát, végül az apróra felkockázott paradicsommal, a finomra vágott petrezselyemmel és citromfű- vagy egyéb zöldfűszerbóbitával díszítjük.Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|