4 nagyobb őzlábgomba
40 dkg főtt csicseriborsó
1 csipet őrölt római kömény
2 gerezd fokhagyma
1 kisebb fej vöröshagyma
3 evőkanál olaj
vagy
3 evőkanál vaj
10 dl zöldségleves
vagy
10 dl húsleves
ízlés szerint bors
ízlés szerint só
ízlés szerint chilipehely
Elkészítés:
1. Az 1 evőkanálnyi zsiradékon pároljuk meg a finomra vágott hagymát és a reszelt fokhagymát.
2. Adjuk hozzá a főtt csicseriborsót (konzerv is lehet), öntsük fel a zöldség- vagy húslevessel, fűszerezzük ízlés szerint és főzzük 10 percig.
3. Pürésítsük (ha szükséges kevés levessel vagy vízzel hígíthatjuk).
4. A másik 2 evőkanálnyi zsiradékon pirítsuk meg a megtisztított, kisebb darabokra tördelt vagy vágott gombakalapokat. Sózzuk, borsozzuk és a levesben tálaljuk.
A kedvenc gombám a nagy őzlábgomba (Macrolepiota procera), aminek ilyenkor szeptemberben van a fő szezonja. Így adta magát, hogy a csicseriborsó levesbe is ez került megpirítva.Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|