Hozzávalók egy kb. 27 x 38 centis tepsihez:
a tésztához:
30 dkg finomliszt
1/2 csomag sütőpor
15 dkg porcukor
15 dkg Rama margarin
2 tojássárgája
2-3 evőkanál tejföl
a töltelékhez:
1 kis üveg (370 ml) meggydzsem
10 dkg Rama margarin
20 dkg porcukor
20 dkg darált mák
14 dkg finomliszt
1/2 csomag sütőpor
2 tojásfehérje
2 dl tej
a mázhoz:
15 dkg porcukor
5 dkg keserű kakaópor (holland)
5 evőkanál tej
8 dkg Rama margarin
A tésztához gyúródeszkára szitáltam a sütőporral összekevert lisztet, hozzászitáltam a porcukrot és beledaraboltam a margarint.
Az egészet összemorzsoltam, majd a tojássárgáját és tejfölt is hozzáadva egynemű tésztává állítottam össze.
A tésztát megfeleztem, két cipót formáztam.
A tepsit kibéleltem sütőpapírral, a sütőt előmelegítettem 180 fokra.
Az egyik tésztacipóból a tepsi méretének megfelelő lapot nyújtottam, a nyújtófára tekerve óvatosan a tepsibe helyeztem, eligazítottam.
Ezt a lapot megkentem a meggydzsemmel.
A töltelékhez az apróra darabolt margarinhoz hozzászitáltam a porcukrot, és fakanállal eldörzsöltem: nem kevertem ki teljesen, csak olyan jó morzsás legyen.
Hozzáadtam a darált mákot, a sütőporral elkevert lisztet, összekevertem, majd a tejjel lazítottam.
Végül óvatosan beleforgattam a tojásfehérjékből felvert kemény habot is.
Ezt a mákos masszát a meggyes lapra öntöttem, elegyengettem.
A másik tésztacipót is tepsi méretű lappá nyújtottam, és befedtem vele a máktölteléket.
A tetejét villával megszurkáltam, majd az előmelegített sütőbe toltam, és kb. fél óra alatt készre sütöttem.
A sütőből kivéve hagytam teljesen kihűlni.
A mázhoz vízgőz fölött összeolvasztottam, egyneművé melegítettem a tejet, margarint, porcukrot és kakaóport, majd azon melegében a kihűlt tésztára öntöttem, elsimítottam.
A máz dermedése után hosszúkás szeletekre vágva tálaltam.Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|