Hozzávalók:
egy 25 x 10 x 7 cm-es sütőformához:
20 dkg liszt
6 dkg por cukor
12 dkg vaj
1 db tojás
1 evőkanál rum
csipet só
1 csomag vaníliás cukor
1/4 teáskanál sütőpor
A töltelékhez:
10 dkg vaj
12 dkg méz
10 dkg őrölt mandula
2 db tojás
5 dkg sűrű krémes tejszín
1 teáskanál vanília-aroma
1 csomag vaníliás pudingpor (vagy 1 evőkanál liszt)
füge
Elkészítés:
Tegyük a lisztet, a porcukrot, a csipet sót, a vaníliás cukrot és a hideg vajat egy keverőtálba, majd robotgéppel kezdjük el morzsalékosra keverni. (Én a lisztet kb. 30 percre betettem a fagyasztóba, mielőtt összekevertem a többi hozzávalóval, hogy jól lehűljön, mert így sokkal omlósabb lesz sütés után a tészta.) Amikor már jó morzsalékos, keverés közben adjuk hozzá az egész tojást és a rumot, majd pár pillanatig keverjük tovább.
Ezután borítsuk ki lisztezett felületre, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát, majd csomagoljuk be fóliába, és tegyük be kb. 1 órára a hűtőbe.
Tegyük egy tálba a mézet, a lágy vajat, a vanília-aromát és a sűrű, krémes tejszínt, majd kézi habverővel keverjük simára. Ezután egyesével keverjük hozzá az egész tojásokat, majd az őrölt mandulát, végül pedig a vaníliás pudingport (vagy a lisztet).
A tésztát vegyük ki a hűtőből, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki, és béleljük ki vele az előzőleg vajjal kikent és liszttel megszórt formát.
Ezután öntsük bele az alaposan összekevert mézes-mandulás tölteléket.
A fügéket vágjuk félbe, majd rakjuk ki vele a töltelék tetejét.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőfokon süssük 50-55 percig (tűpróbáig). Én légkeverésnél 150 fokon, 50 percig sütöttem.
A sütőből kivéve kenjük le a tetejét olvasztott mézzel, majd a formában hagyjuk teljesen kihűlni.
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd szeleteljük fel.
Megjegyzés:
A receptet Gizikének köszönöm!
Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|