Tésztához
200 g búzaliszt
1 darab mokkáskanál dr. oetker sütőpor (csapott)
75 g porcukor
100 g Rama
1 tasak Dr. Oetker Bourbon Vaníliás cukor
1 darab tojássárgája (közepes méretű)
Töltelékhez
kb. 15 g zsemlemorzsa vagy darált keksz
15-20 g szeletelt mandula
500 g sárgabarack (vagy őszibarack)
30 g Rama
100 g porcukor
1 teáskanál citromlé
Tejszínhabhoz
200 ml hideg habtejszín
1 tasak Dr. Oetker Habfixáló
1 tasak Dr. Oetker Bourbon Vaníliás cukor.A sárgabarackot megmossuk, félbe vágjuk, magját eltávolítjuk. A sütőformát (kb. 30 cm átmérőjű piskótatorta forma) kivajazzuk. A sütőt előmelegítjük.
Elkészítés
A tésztához a lisztet egy keverőedénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirállal) először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton tésztává keverjük. A tésztát gömbbé formázzuk, majd sütőforma méretűre nyújtjuk. A tésztát a sütőforma széléhez nyomkodjuk, felületét villával megszurkáljuk. Végül a sütőformát a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt elősütjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)
Gáz: kb. 2-3. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 13 perc
A cukrot és a citromlevet egy főzőedényben karamellizáljuk (folyamatos keverés mellett addig hevítjük, míg a cukor felolvad és aranybarna lesz), majd hozzákeverjük a margarint.
Az elősütött tésztát a zsemlemorzsával és a szeletelt mandulával megszórjuk, tetején a felezett barackot egyenletesen elosztjuk, majd a süteményt a sütőbe visszatoljuk. A 10. perc körül a süteményt a sütőből kivesszük, és az elkészített vajkaramellát rácsurgatjuk.
Sütési idő: kb. 12 perc
A megsült süteményt a formában hagyva egy sütőrácsra tesszük és hagyjuk kihűlni.
Közben a tejszínt a Habfixálóval és a Bourbon Vaníliás cukorral kemény habbá verjük, majd a kihűlt süteményt a tejszínhab kíséretében tálaljuk.Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|