Hozzávalók:
2 tojás
10 dkg cukor
17,5 dkg liszt (ebből 2 ek kakaó volt)
0,75 dl tej
0,75 dl olaj
1/2 cs sütőpor
1 púpos ek. áfonya lekvár
Krém:
25 dkg mascarpone
2 dl hideg tejszín
fél citrom reszelt héja
2 púpos ek. áfonya dzsem (dzsem a tésztába is 1 ek.)
20 dkg áfonya
Áfonya dzsem a kenéshez
Csoki forgács díszítéshez
Elkészítés
A kakaós lapokhoz a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk.
A sárgához hozzáadjuk a cukrot és robotgéppel addig keverjük, míg egészen világos sárga lesz. Ekkor hozzáadjuk az olajat és a tejet és simára keverjük.
A lisztet összekeverjük a sütőporral és a kakaóval és egy csipet sóval, majd két részletben elkeverjük a cukros tojássárgákkal.
Végül belekeverjük a tojásfehérje habot és hozzáadjuk az áfonyalekvárt is.
Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük (az enyém 18 cm-es volt) és 175 fokon 25-30 perc alatt megsütjük (hústűvel ellenőrizhetjük, hogy a közepe is megsült-e)
Ha megsült, rácsra tesszük, és megvárjuk, míg kihűl.
Amíg sül, elkészítjük a krémet: a marscarpone-t frissen reszelt citromhéjjal és a lekvárral simára keverjük.
A hideg tejszínt habbá verjük, majd a krémbe forgatjuk.
Összeállítjuk a tortát: a kihűlt piskótát 3 részre vágjuk. Az alsó és a középső lapot megkenjük először áfonya lekvárral, majd a krémmel, és szórunk rá friss áfonyát.
A lapokat óvatosan egymásra tesszük, majd a maradék krémmel óvatosan megkenjük a torta tetetejét és ráhalmozzuk az áfonyát. csokiforgáccsal is díszíthetjük.
2-3 órára betesszük a hűtőbe, hogy összeálljon és máris fogyasztható.Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|