-
Az omlós tésztához : 22 dkg liszt,11 dkg vaj,5 dkg porcukor,1 tojássárgája,1 késhegynyi só.
-
A töltelékhez : 1 kg alma ( Idared ) 2 ek citromlé,10 dkg cukor, 3 tojás 1, 25 dl tejszín 1 citrom reszelt héja.
-
Továbbá: egy 28 cm átmérőjű, lapos gyümölcstortaforma,vagy kivehetőaljú pitetorta forma,a szóráshoz porcukor.
-
Elkészítése: A tészta hozzávalóit géppel összedolgozzuk,és a hűtőbe tesszük 1 órára.A tésztát egyenletes vastagságúra kinyújtjuk lisztezett deszkán, és kibéleljük vele a tortaformát. A túllógó részeket levágjuk.Az elkészített almákat így 1 almát vastag 4 gerezdbe vágunk meghámozzuk,magházát kivesszük, és legyező formájúvá vagdaljuk be,és bedörzsöljük citromlével.Arányosan elosztva kivűlről befelé haladva, körkőrösen kirakjuk a tészta tetejét az almával.kb 4-5 alma kell hozzá nagyságtól függően.Közben egy tálban alaposan összedolgozzuk a cukrot, a tojásokat, a tejszínt, és a reszelt citromhéjat.A tejszínes tojáskeveréket egyenletesen az almadarabok tetejére és közé öntjük.Szaknyelven szólva a " royale,, öntettel, és 190 fokos előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük.Kivesszük a tortát,és kihűlni hagyjuk.Langyosan kivesszük a formából,vagy az alját kiemeljük,és megszórjuk porcukorral.Azonnal tálaljuk,frissen a legfinomabb.
-
Ezt a kombinációt franciásan alemann-nak hívnak, azaz a német változatnak is nevezhetnénk, mert az elzászin kívül ismeretes egy másik tojásos tejszínes változat is.Észak-Svájcban a Wahen-t sütik hasonló összetevőkből,amit viszont a németországi németek " sváb,, almatortának hívnak.
Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|