A sárgaborsót nemcsak főzeléknek,de ízletes levesnek is ellehet készíteni.A következők kellenek ehhez a finom ételhez:10 dkg száraz sárgaborsó,1 db vöröshagyma, 3 db babér,1 mk őrölt fehérbors, 10 dkg füstölt kolozsvári,vagy hasonló húsos szalonna,de jó bele a szalonnabőrke,vagy esetleg sonka.1 dl tejszín,1 kk csilipaprika aprítva,annak aki szereti,amúgy meg elhagyható.
Elkészítése:A sárgaborsót megmossuk,és előtte lévő nap beáztatjuk,mert sajnos lassan fő meg.A vöröshagymát tisztítás után apró kockára vágjuk,és 2 ek olajon megpároljuk.Tegyük bele a csilipaprikát,és a borsot,babért,majd öntsük fel 1 liter vízzel. A borsót mossuk át és tegyük a fazékba,majd jól keverjük el.A szalonnát vágjuk 3 darabba és úgy tegyük a levesbe.Főzzük lassú lángon puhára a borsót,botmixerrel pürésítsük,csak a babért előtte vegyük ki belőle.A szalonnát úgyszintén.A tejszínt keverjük el benne,és sózzuk meg ha szükséges.A szalonnát vágjuk apróra,és kínáljuk a leveshez,vagy levesgyönggyel koronázzuk meg a csészékben,kinek ízlése szerint.Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|