25 dkg vaj
25 dkg cukor
4 tojás
1 evőkanál vanília esszencia
25 dkg liszt
20 dkg áfonya
A krém töltelékhez:
25 dkg olasz desszert krémsajt
5 dkg vaj
1 teáskanál vanília esszencia
5 dkg porcukor
fél citrom leve
2 evőkanál tearum
A bevonathoz:
20 dkg fehér csoki
A díszítéshez:
extra áfonya
hírdetés
Elkészítés módja
1. Melegítsük elő a sütőt 170’C-ra, kenjünk ki vajjal 2 db “2 x 8” átmérőjű tortaformát.
2. Dolgozzuk össze a vaníliás cukrot meg a cukrot a tojássárgájával, majd adjuk hozzá a vajat és egy villával keverjük habosra. Verjük fel a tojásfehérjét kemény habbá és adjuk hozzá a vajas keverékhez. Végül fokozatosan adagolva szitáljuk hozzá a lisztet is. Ezután a tésztaalapba tegyük bele az áfonyát, majd óvatosan, inkább hajtogatva, mint keverve dolgozzuk bele a tészta alapba.
3. Osszuk 2 egyenlő részre a tortát, majd süssük 30-35 percig. Időnként ellenőrizzük egy villával, hogy megsült-e (aranybarnának kell lennie). Amikor kész, hagyjuk a sütőrácson kihűlni. Amíg hűl a torta készítsük el a krémtölteléket: a krémsajthoz keverjük hozzá a cukrot és a vanília esszenciát, csavarjuk bele a citromlevet és ízesítsük a tearummal vagy Amaretto-áfonyás (Cassis) likőrrel.
5. Ezután a torta rétegeket ragasszuk össze/kenjük meg a sajtkrémmel.
6. Olvasszuk fel a csokoládét a mikróban vagy gőz fölött (1 perc alatt). Öntsük rá a torta tetejére, egy késsel kenjük el egyenletesen. A díszítéssel várjunk addig, amíg a csokoládé megkeményedik rajta és csak azután dekoráljuk ki az áfonyaszemekkel.- Ez a torta egy tipikus olasz farsangi édesség. Velencében Hamvazó szerdán a város apraja-nagyja gondolákra, tutajokra száll,hogy az egész napot ott töltse. A farsangolók zeneszó mellett a vízen ebédelnek és vacsoráznak. A babona szerint a hajnalt is a vízen kell megérni, mert aki a „redentore hajnalán” az Adria vizével vet magára keresztet, az egész évben egészséges marad.
- Amikor csodás gondoláján éjfélkor megjelenik a Karnevál hercege, egy hatalmas áfonyás tortával, megszólalnak a fanfárok, léggömbök százai repülnek fel az égre és az emberek teli torokból kiáltják, hogy: Viva Venezia! Ezután köré gyűlnek az emberek gondoláikkal és mindenki kap egy-egy szeletet.
Köszönet spajzgirl-nek érte. Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|