Datolyás csokoládétorta
90 g zsíradék (vaj, kókuszzsír)
125 g étcsokoládé (min. 85%-os)
1-2 ek konyak
3 db tojás
2 lapos ek cukor
90 g őrölt mandula (lehetőleg pirítva)
50 g blansírozott mandula
90 g aszalt datolya, apróra vágva
˝ tk vaníliakivonat
1 csipet só
1. A kapcsos tortaforma aljára sütőpapírt teszek és rákapcsolom a keretet. A forma oldalát törlőpapírral kizsírozom. A sütőt alsó-felső állásban előmelegítem 170 °C-ra.
2. Egy kisebb lábasban legalsó fokozaton felolvasztom a széttördelt csokoládét és a zsíradékot, közben néhányszor megkeverem.
3. A tojásokat keverőtálba ütöm, hozzáadom a cukrot és 8 perc alatt robotgéppel sűrű, habos krémmé verem. Óvatosan beleforgatom az őrölt mandulát majd az egész szemeket is (ezeket durvára is lehet törni), és szintén belekeverem az olvasztott csokoládét. Egyneművé keverem és beleöntöm a formába.
4. Betolom a sütőbe és kb. 45 percig sütöm. Nem kell tűpróbáig sütni, nem baj, ha még kicsit ragad. Félig nyitott ajtónál hűlni hagyom, majd ha teljesen kihűlt, lefejtem róla a kapcsot és porrá őrölt édesítővel tálalom.
18 cm-es kerek tortaforma / 8 szelet / 26 cm-eshez dupla mennyiség kell)Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|