Almás kuchen
A tésztához:
350-400 g finomliszt
˝ teáskanál só
50 g finom szemű kristálycukor
3,5 g porélesztő, vagy 7 g friss élesztő
2 nagy tojás
˝ teáskanál vanília-kivonat
˝ citrom lereszelt héja
frissen reszelt szerecsendió
1ź dl langyos tej
50 g sózatlan, lágy vaj
egy 30x20cm-es sütőlap
A tésztához:
350-400 g finomliszt
˝ teáskanál só
50 g finom szemű kristálycukor
3,5 g porélesztő, vagy 7 g friss élesztő
2 nagy tojás
˝ teáskanál vanília-kivonat
˝ citrom lereszelt héja
frissen reszelt szerecsendió
1ź dl langyos tej
50 g sózatlan, lágy vaj
egy 30x20cm-es sütőlap
A feltéthez:
1 nagy tojás
1 evőkanál tejszín
frissen reszelt szerecsendió
2 alma
1 evőkanál világos nádcukor
ź teáskanál szegfűbors
2 evőkanál szeletelt mandula
A bevonathoz:
75 g barna porcukor, szitálva
1 evőkanál forró víz
1. 35 dkg lisztet tegyünk egy tálba a sóval, a cukorral és az élesztővel együtt. Egy másik
tálban verjük fel a tojásokat, és a vaníliával, a citromhéjjal és a szerecsendióval együtt
adjuk hozzá a langyos tejhez.A folyékony hozzávalókat keverjük a száraz hozzávalókhoz,
hogy közepesen puha tésztát kapjunk. Álljunk készen arra, hogy szükség
esetén lisztet adjunk a tésztához. Én általában 40 dkg lisztet használok, de ajánlatos
kisebb mennyiséggel kezdeni, és szükség esetén hozzáadni a többit.
2. Dolgozzuk bele a puha vajat, és kézzel 10, géppel pedig 5 percen keresztül gyúrjuk. Amikor a tészta elkészül, simábbnak és rugalmasabbnak fog tűnni. Olyan, mintha duzzadna az élettől.
3.Takarjuk le egy vászonkendővel, és hagyjuk kelni (1-1ź órán át), míg a duplájára dagad, vagy tegyük be hideg helyre, hogy egy teljes éjszakán át, lassan megdagadjon. Ezután püföljük szét, és nyomkodjuk bele a sütőedényünkbe. Azt gondolhatnánk, hogy sosem fogja megtölteni az edényt, pedig éppen ez fog történni, csak hagyjuk pihenni kb. 10 percig. Amikor megdagadt, hagyjuk magára még vagy 15-20 percre.
4. Eközben melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra, (gázsütőnél 6-os fokozat). Hámozzuk meg és magozzuk ki az almákat, és vágjuk apró darabokra. Én ezt a műveletet géppel végzem, de lehet kézzel is.
5. Ahogy elkészül a tészta, 1 tojást keverjünk össze a tejszínnel, szórjunk bele egy kis szerecsendiót, és ezzel a keverékkel kenjük meg a tészta tetejét. Az almát
szórjuk a bekent tésztára, majd a cukrokat keverjük össze a szegfűborssal, és ezt a
keveréket szórjuk az almára. Ezután következik a mandulapehely.6. Tegyük a sütőbe. 15 perc elteltével vegyük lejjebb a sütőt 180 °C-ra, (gázsütőnél 4-es fokozat), és még 15 percig tartsuk benne a kuchent, vagy addig, míg a tészta széle aranyszínűvé változik, a közepe pedig megsül.
7. Vegyük ki a sütőből, és a forró vízből és cukorból készült masszát csorgassuk a tetejére. Hagyjuk hűlni vagy 15 percig, azután szeleteljük fel. Melegen fogyasszuk.
8 darab lesz belőle.Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|