A recept hozzávalói (4 személyre)
A töltelékhez
5 dkg mangalica zsír
5 dkg vöröshagyma
40 dkg sertéshús
1 csokor petrezselyem
5 g bors
1 db tojásfehérje
A gyúrt tésztához
20 dkg liszt
3 db tojás
1 csipet só
A húsleveshez
1.2 kg tyúk (combok nélkül)
2 közepes db fehérrépa
2 közepes db sárgarépa
1 kis db zeller
1 kis db karalábé
2 közepes db kelkáposzta levél
1 közepes db paprika
1 hüvelykujjnyi gyömbér
2 közepes db gomba
1 kávéskanál só
1 csokor petrezselyem
5 szem bors
Elkészítés
Kevés zsírban üvegesre pirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a ledarált sertéshúst. Sóval, apróra vágott zöldpetrezselyemmel, tört borssal fűszerezzük, és lefedve -mindig csak egy kevés vizet aláöntve- puhára pároljuk.
Elkészítjük a gyúrt tésztát, és vékonyra kinyújtjuk. Négyzet alakú darabkákra vágjuk, majd mindegyik közepébe kis húshalmocskát rakunk, és a tészta széleit tojásfehérjével megkenve, háromszögletűre hajtjuk. Sós vízben külön kifőzzük, majd az elkészített levesbe tálaljuk.
A tyúkot feldaraboljuk, és a combokat félretesszük pörköltnek.
A maradék részeket vízzel feltesszük főni kevés sóval, ha felforr, lehabozzuk, majd darabolás után az összes zöldséget és a fűszereket is a húshoz adjuk. Amennyiben szükséges, utána sózzuk. Lassú tűzön 3 órát főzzük, de ha szükséges, még addig, míg meg nem puhul a tyúk húsa.
Ha kész, leszűrjük a levest, és a zöldségeket leveses tálba rakjuk a leszedett hússal, majd ráöntjük a levest.
A derelyét külön tesszük a tányérra, és erre merjük rá a levest.
Frissen vágott petrezselyemmel megszórjuk a tetejét, ki hogyan szereti.Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|