Tavaszi zöldfűszermártás.2017.05.04. 16:01, KallaZsuzsanna56 
	
	
	
	 
	  
	Hozzávalók ( kb. 7 dl mártáshoz, ez 8-10 adag ételhez elég) 
	  
	3 dl tejföl (vagy joghurt) 
	2 csokor petrezselyem 
	1 csokor kapor, felaprítva 
	1 csokor snidling, felaprítva 
	néhány szál tárkony 
	néhány levél medvehagyma, felaprítva 
	3 evőkanál majonéz 
	2 főtt tojás, felkockázva 
	2 kicsi csemegeuborka, felkockázva 
	1 kis fokhagymagerezd, reszelve 
	1 citrom reszelt héja és leve 
	1 kávéskanálporcukor 
	só, bors 
	  
	Egy nagy kancsóba, vagy tálba öntjük a tejfölt. Az összes fűszernövényt durvára aprítjuk, majd a tejfölhöz adjuk. Botmixerrel simára pürésítjük. Ettől szép, pisztáciazöld lesz. A botmixer nem viszi teljesen homogénre, a fűszernövények apró, finom rostjai láthatóak és érezhetőek maradnak. Hozzáadjuk a majonézt, a két felkockázott főtt tojást, a csemegeuborkát, a reszelt fokhagymát, citromlevet, héjat és a csipet porcukrot. Sózzuk, borsozzuk. Botmixerrel pürésítjük. A kész mártásban beállítjuk az ízeket (só, bors, citromlé). Halak, grillezett spárga, újkrumpli mellé világbajnok. 
 
	
	 
	A  frankfurti zöldfűszermártással, vagyis a Grüne Sosse-val akkor ismerkedtünk meg, amikor a családom egy része Németországban élt. Frankfurtban ez az egyik helyi specialitás, de egész Németországban nagy hagyománnyal bír a fogyasztása. Arról is híres, hogy a frankfurti születésű Goethe egyik kedvenc étele volt. A teljes történetéről, még anno, 2007-ben (te jó ég, de rég volt!)  írtam átfogóbban. 
	Az autentikus frankfurti mindig  hét féle friss fűszernövényt tartalmaz, klasszikusan a következőket:  petrezselyem,turbolya, snidling, kis vérfű, borágó, zsázsa, sóska. Kapor és tárkony semmi esetre sem! ( Frankfurt nix Dill). A mártás szezonja hagyományosan zöld-csütörtökön (nagy-csütörtökön) kezdődik, Frankfurtban pedig tavasztól a piacokon hatalmas kész csokrokban árulják a hét zöldfűszert. A mártás valójában egy tartármártás rengeteg zöldfűszerrel és egyéb hozzávalókkal. Levesben főtt húsok, párolt, vagy grillezett halak, kemény tojás, vagy újkrumpli mellé tálalják. Az állaga inkább rusztikus, darabos, és kimondottan tiltott a zöldfűszerek gépben való aprítása, mert úgy más lesz a végeredmény. Emiatt az előkészítése picit időigényesebb, de megéri, mi nagyon szeretjük.  
 
	         
		 
	        
	       
 
		
 |