Vargányás gnocchi.Almás-szilvás zabpite2016.12.09. 11:28, KallaZsuzsanna56
Illatos, fűszeres, kiadós és annyira olasz.
Hozzávalók
25 dkg vargánya megmosva, nem túl kis darabokra vágva
3 ek olívaolaj
egy szűk marék friss bazsalikom
25 dkg vargánya megmosva, nem túl kis darabokra vágva
3 ek olívaolaj
egy szűk marék friss bazsalikom
színes bors
3 dl tejszín
0,2 dl fehérbor
1 nagy gerezd fokhagyma
3-5 dkg reszelt parmezán
50 dkg gnocchi
Elkészítés
A fokhagymát finomra vágjuk, és az olívaolajon megfuttatjuk. A forró olajba beledobjuk a gombaszeleteket, nagy lángon 3-4 percig sütjük őket. Megsózzuk, megborsozzuk a gombát, ráöntjük a bort, és szintén nagy lángon hagyjuk, hogy a bor alkoholtartalma elpárologjon. Ekkor kerül a serpenyőbe a tejszín és a tekintélyes mennyiségű bors. Beforraljuk a mártást, belereszelünk néhány deka parmezánt, beletépkedjük a bazsalikomot. A gnocchit forró vízben megfőzzük, majd a gombás szósszal tálaljuk
A pite igazi jolly joker recept, hiszen mindig szezonja van. Télen sem kell hanyagolnunk: almával, körtével, szilvával, olajos magvakkal vagy akár gesztenyével is nagyon finom.
A pite igazi jolly joker recept, hiszen mindig szezonja van. Készíthetjük kora tavasszal eperből és rebarbarából, nyáron az épp aktuálisan érő gyümölcsök bármelyikéből, és télen sem kell hanyagolnunk: almával, körtével, szilvával, olajos magvakkal vagy akár gesztenyével is nagyon finom.
Ebben a verzióban az alap linzertészta helyett zabos változatot készítettem, a zab a pite töltelékében szintén visszaköszön.
Hozzávalók
egy kb. 24 cm átmérőjű piteformához
A tésztához:
15 dkg liszt
5 dkg zabpehely megőrölve
7 dkg vaj + a forma kikenéséhez
2 dkg cukor
1 csipet só
1 db tojás
1 evőkanál tejföl
A töltelékhez:
4 nagyobb alma (kb. 80 dkg)
A tésztához:
15 dkg liszt
5 dkg zabpehely megőrölve
7 dkg vaj + a forma kikenéséhez
2 dkg cukor
1 csipet só
1 db tojás
1 evőkanál tejföl
A töltelékhez:
4 nagyobb alma (kb. 80 dkg)
50 dkg szilva
fél citrom kifacsart leve
1 teáskanál őrölt fahéj
1 zacskó vaníliás cukor
5 evőkanál zabpehely finomra őrölve
A tálaláshoz:
kevés porcukor és zabpehely
Elkészítés
1. A tésztához a lisztet és az őrölt zabpelyhet összekeverjük, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk a cukrot, a sót, az elhabart tojást és a tejfölt, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, és folpackba csomagolva fél órára hűtőbe tesszük.
2. Közben a töltelékhez a meghámozott almát felkockázzuk, a szilvákat kimagozzuk, majd szintén kockákra vágjuk. Lábasba tesszük a citromlével, a fahéjjal és a vaníliás cukorral együtt, kevergetve puhára pároljuk, majd levesszük a tűzről, és kihűtjük.
3. A lehűlt tésztát lisztezett felületen 1,5 mm vékonyra nyújtjuk (ha kissé ragacsos, előtte kevés liszttel átgyúrjuk), és kibélelünk vele egy kivajazott piteformát. Villával megszurkáljuk az alját.
4. Az 5 evőkanál zabpehelyből egy kevéssel megszórjuk a tésztát, a többit elkeverjük a töltelékben. A tölteléket a tésztára halmozzuk, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütjük.
5. A formában hagyjuk kihűlni, majd porcukorral és zabpehellyel meghintve tálaljuk.
|