Caponata ( szicíliai padlizsánragu)2016.09.22. 20:26, KallaZsuzsanna56
1. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A padlizsánokat 2 cm vastag szeletekre, majd 2 cm-es csíkokra vágjuk, felkockázzuk. Szürőtálba tesszük, megszórjuk sóval, 30 percig pihentetjük, hogy kesernyés levét kidobja.Majd leöblintjük, és lecsepegtetjük róla a vizet.
2.A paradicsomokat 2-3 percre forró, majd hideg vízbe merítjük, meghámozzuk félbevágjuk, szelíden megnyomva magjaikat-levüket eltávolítjuk, húsukat kockákra aprózzuk. A hagymákat és a zellerszárakat vékonyan felkarikázzuk. Az olíva- és a kapribogyót leszűrjük, felaprítjuk.
3. 1 ek. olajat felforrósítunk, rádobjuk a hagymát, 1 percig pirítjuk, majd fedő alatt megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, a zellert, az olíva- és kapribogyót fedő nélkül, szelíd tűzön 10 percig főzzük.
4. Közben a padlizsánt leöblítjük, kinyomkodjuk, 3-4 rétegben összehajtogatott papírkendőre terítjük, felitatjuk róla a nedvességet. A maradék 5 ek. olívaolajat felforrósítjuk, beledobjuk a padlizsánkockákat, és fedő nélkül, mérsékelt tűzön, folyamatosan keverve aranybarnára sütjük (5-6 perc).
5. Hozzáadjuk a hagymás-zelleres paradicsomot , a balzsamecetet és a cukrot . Élénk tűzön, szüntelenül keverve főzzük. Ha szükséges, csak a végén sózzuk.
6. Tálaláskor bazsalikommal díszítjük, pirított fenyőmaggal megszórjuk. Mártogatóként, fokhagymával bedörzsölt pirítósra kenve fogyasszuk, vagy grillezett húsok mellé.
Hozzávalók 2 személyre:
-
1 nagyobb padlizsán
-
4 db paradicsom
-
1 db vöröshagyma
-
3 szál szárzeller
-
1 ek aranymazsola
-
1/2 dl vörösbor
-
só, bors
-
10 db kimagozott fekete olívabogyó
-
20 db kapribogyó
-
1+5 ek olívaolaj
-
2 ek. balzsamecet
-
1 ek. cukor
-
néhány bazsalikomlevél
-
5 dkg fenyőmag
-
Elkészítése:
1. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A padlizsánokat 2 cm vastag szeletekre, majd 2 cm-es csíkokra vágjuk, felkockázzuk. Szürőtálba tesszük, megszórjuk sóval, 30 percig pihentetjük, hogy kesernyés levét kidobja.Majd leöblintjük, és lecsepegtetjük róla a vizet.
2.A paradicsomokat 2-3 percre forró, majd hideg vízbe merítjük, meghámozzuk félbevágjuk, szelíden megnyomva magjaikat-levüket eltávolítjuk, húsukat kockákra aprózzuk. A hagymákat és a zellerszárakat vékonyan felkarikázzuk. Az olíva- és a kapribogyót leszűrjük, felaprítjuk.
3. 1 ek. olajat felforrósítunk, rádobjuk a hagymát, 1 percig pirítjuk, majd fedő alatt megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, a zellert, az olíva- és kapribogyót fedő nélkül, szelíd tűzön 10 percig főzzük.
4. Közben a padlizsánt leöblítjük, kinyomkodjuk, 3-4 rétegben összehajtogatott papírkendőre terítjük, felitatjuk róla a nedvességet. A maradék 5 ek. olívaolajat felforrósítjuk, beledobjuk a padlizsánkockákat, és fedő nélkül, mérsékelt tűzön, folyamatosan keverve aranybarnára sütjük (5-6 perc).
5. Hozzáadjuk a hagymás-zelleres paradicsomot , a balzsamecetet és a cukrot . Élénk tűzön, szüntelenül keverve főzzük. Ha szükséges, csak a végén sózzuk.
6. Tálaláskor bazsalikommal díszítjük, pirított fenyőmaggal megszórjuk. Mártogatóként, fokhagymával bedörzsölt pirítósra kenve fogyasszuk, vagy grillezett húsok mellé.
|