Breton torta.
2016.09.21. 13:24, KallaZsuzsanna56
Breton szilvatorta
Tészta:
30 dkg finomliszt
15 dkg cukor
2 tojás sárgája
25 dkg vaj
csipet só
Töltelék:
1 kg szilva
8 dkg darált mák
6 dkg cukor
1 ek rum
A vajat elmorzsolom a cukros, sós liszttel. Amikor szép homogénné válik, akkor összedolgozom a tojások sárgájával. A kész tésztát egy órára a hűtőbe teszem.A szilvákat óvatosan kimagozom, úgy, hogy egyben maradjanak. A mákot elkeverem a rummal és a cukorral.
A tésztát megfelezem, az egyik felét pitetálnyira nyújtom, és a tálba ügyeskedem. Fogom a szilváimat és megtöltöm őket, majd szép sűrűn leteszem a tésztára. Amikor már az összes szilva ott pihen a tálban, akkor kinyújtom a tészta másik felét és szépen betakarom vele a szilváimat. Elhabart tojással megkenem, villával megszurkálom, majd 190 fokos sütőbe dugom, úgy egy órára. Mikor szép barnára sülnek a szilvahalmok: késznek ítélem és megpróbálom kivárni, amíg ehetővé hűl.