Szalagos farsangi fánk.2016.02.28. 17:54, KallaZsuzsanna56
Hozzávalók kb. 20 darabhoz:
-
2,5 dl tej
-
1 csomag instant Dr Oetker élesztő
-
1 kk.+50 g porcukor
-
500 g finomliszt
-
só
-
4 tojássárgája
-
60 g lágy vaj/margarin
-
1 ek. rum
-
1 mk őrölt vanília
-
1 biocitrom reszelt héja
-
olaj a sütéshez
-
50 dkg házi baracklekvár
-
vaníliás porcukor a szóráshoz
1. A tejet meglangyosítjuk, 1 dl-ben elkeverjük az élesztőport és 1 kk. porcukrot. A lisztet a robotgép táljába szitáljuk, beleöntjük az élesztős tejet.
2. A maradék 1,5 dl langyos tejben elkeverjük a maradék 50 g porcukrot, 1 csipet sót és a tojássárgákat, majd a liszthez adjuk, 2-3 részletben beledagasztjuk a vajat/margarint, végül a rumot (egészen lágy tésztát kapunk!), letakarjuk, és meleg helyen a kétszeresére kelesztjük (30 perc).
3. Lisztezett munkalapon nyújtófával óvatosan 1,5 cm vastagra nyújtogatjuk.8 cm átmérőjű, lisztbe mártogatott fánkszaggatóval kiszúrjuk (a leeső részeket liszt nélkül összegyúrjuk, újraszaggatjuk). A korongokat 5 cm távolságra, lisztezett tálcára vagy deszkára rakosgatjuk,a közepüket apró szaggatóval kiszúrjuk. Aztán konyharuhával lazán letakarjuk, és ismét a kétszeresére kelesztjük.
4. Egy közepes méretű (25-28 cm átmérőjű) lábasba 2-3 ujjnyi olajat öntünk, felmelegítjük – ne legyen füstölgő-forró, mert túl hamar megpirul benne a fánk külseje, és nyers marad.
5. A fánkokat egy lapos lapáttal alányúlva megfordítjuk,és így tesszük a forró olajba.Lefedjük a lábast (ettől lesznek „szalagosak”), mondják sokan, bár az én véleményem meg az,hogy a könnyű tésztától lesz az,ugyanis nem süllyedhet el az olajban,és ha megfordítjuk,akkor a közepén lévő szalag kb fél cm-en kimarad az olajból.Mérsékelt tűzön 2-3 percig sütjük a fánkokat, majd húscsipesszel megfordítjuk és fedő nélkül aranybarnára sütjük őket. Papírkendővel bélelt tuppenware tálba szedjük, hogy a felesleges olaj lecsepegjen róla, megszórjuk vaníliás porcukorral és frissen-forrón tálaljuk. A közepükön lévő üregbe és/vagy külön tálkában némi barackpálinkával bolondított sárgabaracklekvárt kínálunk mellé.Olvasztott csokoládéval is fokozhatjuk élvezeti értékét, ha megspricceljük őket lekváros állagúkban.Jó étvágyat hozzá!
|