Mandulás-vaníliás kifli – klasszikus recept
2015.12.22. 20:33, KallaZsuzsanna56
Hozzávalók kb. 80 darabhoz:
280 g finomliszt
100 g hámozott, darált mandula
100 g porcukor
2 csipet só
1 vaníliarúd
200 g lágy vaj/margarin
2 tojássárgája
80-100 g vaníliás porcukor
100 g tortabevonó étcsokoládé
2 ek. olaj
1. A lisztet munkalapra szitáljuk, tetejére szórjuk a mandulát, a porcukrot és a sót. A vaníliarudat felhasítjuk, kikaparjuk a belőle a pépet, majd a felaprózott vajjal/margarinnal együtt a liszthez adjuk. Széles pengéjű késsel (vagy késes aprítógéppel) morzsalékosra összedolgozzuk, aztán hozzáadjuk a tojássárgákat, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd 4 db 20 cm-es rudat formálunk belőle. Fóliába csomagoljuk, 2 órára hidegre tesszük.
2. Sütőpapírral kibélelünk 2-3 tepsit. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra (légkeveréssel 170 °C-ra). A tésztarudakat 1 cm-es szeletekre vágjuk, 5-6 cm-es rudacskákra sodorva kifliket formálunk belőlük, majd a tepsikre rakosgatjuk, és világossárgára sütjük (10-12 perc).
3. A kiflik felét azonnal-melegében beleforgatjuk a vaníliás porcukorba, lerázzuk róluk a fölösleget, és rácsra rakosgatva hagyjuk kihűlni. A maradékot a tepsiben hagyjuk kihűlni.
4. A csokoládét apróra tördeljük-vágjuk, meleg vízfürdőbe állított lábaskában felolvasztjuk, elkeverjük az olajjal. Megmártjuk benne a „csupasz” kiflik két végét, a fölösleget lehúzzuk az aljukról a lábaska belső szegélyén, végül rácsra sorakoztatva hagyjuk teljesen megdermedni. Jól záródó dobozban, sütőpapírral rétegezve tároljuk. Sokáig eláll, idővel egyre finomabb lesz!