A tökéletes gnocci receptje.Sajtos,paradicsomos,spenótos mártások receptjei.
2015.01.09. 11:28, KallaZsuzsanna56
Burgonyás tészták
A gnocchi tésztája
Hozzávalók:
75 dkg burgonya
3 tojássárgája
10 dkg liszt
só
2 dkg vaj
A krumplit főzd meg, és egy krumplinyomón nyomd át. Sózd és borsozd meg, majd apránként add hozzá a lisztet, és keverd el alaposan.
Eleinte a tészta nagyon ragadós lesz, de ahogy az utolsó adag liszttel is eldolgoztad, szépen leválik az edény faláról. Ekkor tedd egy nyújtódeszkára, és még egyszer alaposan gyúrd át.
Oszd kisebb gombócokra, ezeket sodord ujjnyi vastagságúra, és vágd fel két centis darabokra. Lobogó, sós vízben főzd ki a tésztát, majd forrón, vajon átforgatva tálald.
A gnocchit mirelitként vagy védőzáras csomagolásban is megveheted, ha nincs kedved magadnak meggyúrni.
Sajtos-tejszínes szósz
Hozzávalók:
2 dl tejszín
reszelt füstölt sajt
só
bors
szerecsendió
A tejszínt melegítsd meg egy kisebb edényben, közben add hozzá a sót, a borsot és a reszelt sajtot, a végén egy kevés szerecsendiót, és várd meg, amíg besűrűsödik. Tejföllel is készítheted.
Tejszínes-gombás szósz
Hozzávalók:
15 dkg gomba
2 kis fej hagyma
1 dl száraz fehérbor
1 dl tejszín
liszt
oregánó
bazsalikom
só
bors
A hagymát vágd nagyon apróra, és pirítsd meg egy kevés olajon. Ezután öntsd rá a szintén nagyon apróra vágott gombát, és fűszerezd meg. Amikor a levét elfőtte - ez akár 20 perc is lehet -, öntsd hozzá a bort, majd sűrítsd be a lisztből és tejszínből készült habarással.
Paradicsomos szósz
Hozzávalók:
400 gramm hámozott paradicsom
2 gerezd fokhagyma
fél fej vöröshagyma
3-4 szardellafilé
egy marék friss bazsalikom
só
bors
olívaolaj
Egy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, majd öntsd rá az apróra vágott hagymát és a reszelt fokhagymát. Szórd bele a szardellafilét, és nyomkodd szét egy fakanállal. Amikor a hagyma már üveges, öntsd rá a paradicsomkonzervet. Közepes lángon főzd körülbelül 20 percig, vagy addig, amíg a paradicsom szét nem fő. Ezután szórd meg az apróra vágott bazsalikomlevéllel, forgasd össze, és vedd le a tűzről.Spenótos-sajtos mártás
Hozzávalók:
2 dl tejszín
10 dkg reszelt sajt
20 dkg mirelit spenót
2 gerezd fokhagyma
szerecsendió
só
bors
Olvaszd ki a spenótot, majd a hozzávalókat hidegen keverd össze, és alacsony tűzön óvatosan melegítsd fel. Ha nem mirelit spenótból készíted, akkor vágd csíkokra a leveleket, majd vajon párold át, és ehhez öntsd a többit.