Pisztáciás cantuccini.
2014.04.29. 19:16, KallaZsuzsanna56
Kétszersült
Hozzávalók:
1.
225 gr liszt
1tk. sütőpor
175 gr cukor
2 tojás
100 g pisztácia Brontei,ha lehet,5 dkg mandula,vagy mogyoró,
5 dkg fehércsoki, durvára aprítva,fehérrum 10 ml
Egy másik hozzávaló:
2.
Hozzávalók:
30 dkg liszt
20-25 dkg kristálycukor
2 db tojás
15 dkg mandula,
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál vanília-aroma
Elkészítés:
A mogyoró legyen héjas, pirított. Egy száraz serpenyőben pirítsuk pár percig, így sokkal intenzívebb íze lesz. Ugyanez érvényes a mandulára is, ha azt használunk: héjas és pirított.
A pisztácia sótlan.
Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a gáztepsit kibéleljük sütőpapírral.
2. Egy tálban elvegyítjük a lisztet a sütőporral, cukorral majd hozzáadjuk a 2 tojást és alaposan összedolgozzuk. Mikor már kezd összeállni, hozzáadjuk a mogyit, pisztáciát és csokit. Masszív, kissé ragacsos anyagot kapunk, amit két részre osztunk.
3. A két részt hosszúkás, ovális alakúra formázzuk,mint a szalámit.
4. Előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük, majd rácsra tesszük, hogy kissé kihűljön. A sütő hőfokát levesszük 140 fokra.
5. Egy éles késsel átlósan felszeljük a tésztát és a szeleteket visszatesszük a tepsire,és a sütőbe további 10 percre, attól függően, mennyire szeretnénk ropogósra.A másik elkészítési mód:
1. A tojásokat a cukorral elkezdjük kihabosítani, addig verjük, míg a cukor feloldódik. Adjuk hozzá a vanília-aromát és a mandulát,pisztáciát, vagy a választott olajos magvakat és fakanállal alaposan keverjük össze.
2. A lisztben elvegyítjük a sütőport, és ezt is hozzákeverjük. Kb. 10 cm széles, 2-3 cm magas és hosszú hasábokat formálunk belőle, majd ezeket a sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
3. 170 fokra előmelegítjük a sütőt, és a tésztát kb. 20-25 percig sütjük. Ezután hagyjuk hűlni 5-10 percet, majd egy recés élű késsel ferdén kb. 1 cm vastag szeleteket vágunk, majd visszatesszük őket a sütőpapírra.
4. 10 percig sütjük, majd megfordítjuk a szeleteket, és újabb 10 percig sütjük, hogy egyenletes legyen. Mikor kész, hagyjuk kihűlni, majd tálaljuk.
A cantuccini egy jellegzetes toszkán keksz féle. Használják cantucci vagy a kicsinyítőképzős alakja, a cantuccini vagy az eredetére utaló pratoi sütemény neveket is. A száraz tésztába mandulát tesznek, ezzel biztosítják a jellegzetes ízt és látványt is. Száradás után szeletelik, és borhoz fogyasztják. Gyakori, hogy belemártják a borba, vagy akár a tejbe is, ezzel puhítva fel a tésztát.Limoncellóba is szokták mártogatni egyes tartományokban.