Zsuzsa konyhája!
Zsuzsa konyhája!
Fejléc

 

  Kedves Látogató!   

 

Szeretettel köszöntelek az oldalamon.
 

A főzés számomra egy életforma,a sütés pedig hobby.Mindenkinek írom ezeket a sorokat,aki szereti a hasát,mert itt a legfinomabb ételeket osztom meg.Jó nézelődést kívánok minden kedves idelátogatónak.Most újra nyitom ennek az oldalnak az életfunkcióját,de várlak benneteket a blogspotra is Zsuzsa ízutazásai címmel.

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Chat
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Zsuzsa finomságai.
 
Borjúpaprikás házias galuskával.
 
Burgundi rokfortos körte.
 
Joghurtkrémes pite fügével.
 
Karamellás fügés pitécske.
 
Gesztenyepüré.
 
Likőrkrémes fügés pite.
 
Churros tál.
 
Különleges matcha mázas fánkok
 
Desszertek
 
Diós-mogyorós krémes
 
Csirke lollipop
 
Szuprém csirkemell burgonyapürével
 
Blog

Svéd mandulatorta.

2014.03.01. 19:17, KallaZsuzsanna56
Recept

20-21 cm-es tortaformához megadva

Tészta:
6 tojásfehérje
130 g cukor (1,5 dl)
115 g őrölt mandula
30 g holland kakaó (1,5 púpos evőkanál)
30 g kukoricakeményítő (1,5 púpos evőkanál)
pár csepp ecet vagy citromlé
csipet só

Töltelékhez:
6 tojás sárgája
1,5 dl habtejszín
130 g cukor (1,5 dl)
30 g kukoricakeményítő (1,5 evőkanál)
150 g vaj
1/2 zacskó vágott vagy szeletelt mandula

24-25 cm-es formához 8 tojásból készítjük.

Tészta:
8 tojásfehérje
180 g cukor (2 dl)
150 g őrölt mandula
40 g holland kakaó
(2 púpos evőkanál)
40 g kukoricakeményítő (2 púpos evőkanál)
pár csepp ecet vagy citromlé
csipet só

Töltelékhez:
8 tojás sárgája
2 dl habtejszín
180 g cukor (2 dl)
40 g kukoricakeményítő (2 evőkanál)
200 g vaj
1 zacskó vágott vagy szeletelt mandula



 

Elkészítés:

Én egy 21 cm átmérőjű formában szoktam sütni, ez adja a legideálisabb szeleteket.



A sütőt 180 fokra bemelegítjük. A forma aljára sütőpapírt vágunk, és vékonyan beolajozzuk. Az oldalát semmiképp se kenjük be, mert nem fog tudni tapadni a tészta.



Kimérjük a keményítőt, kakaót, darált mandulát.



Hozzáadjuk a csipet sót, és összekeverjük.



A tojásfehérjéből kemény habot verünk. Hozzáadjuk a pár csepp ecetet (citromlevet) és azzal még tovább verjük. Akkor jó, ha egy késsel belevágva éles vágási vonalat látunk. Ekkor beletesszük 2-3 részletben a cukrot, és azzal is fényesre mixeljük.



A száraz hozzávalókat egy evőkanállal óvatosan a habhoz keverjük.



A keveréket a formába öntjük és elsímítjuk. Ne nyomkodjuk le, csak szépen lazán símítsuk egyenesre.



A tésztát az előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 25-30 perc alatt megsütjük. Az ajtót 20 percig semmiképp se nyissuk ki



Amíg a tészta sül, addig egy száraz serpenyőben pirítsuk meg a szeletelt (vágott) mandulát, rázogassuk, keverjük, hogy egyenletesen piruljon. Tegyük félre.



Ha a tészta megsült, vegyük ki a sütőből, és a formában hagyjuk teljesen kihűlni. Addig készítsük el a krémet.
A tojássárgákat a cukorral habosra-fehérre mixeljük.



Egy lábosban a keményítőt és a tejszínt csomómentesre keverjük.



Sűrűre főzzük. Hozzákeverjük még melegen a vaj harmadát. Hagyjuk kb. 70-80 fokra hűlni.



A 70-80 fokos keményítőhöz mixeljük a cukros tojássárgákat, ismét felmelegítjük egy kicsit, de nem forrásig, csak 80 fokig, erre ügyeljünk, mert különben a tojássárgája ki fog csapódni. Folyton kevergetjük közben. Végül a maradék jéghideg vajat még forrón szintén belekeverjük. Hagyjuk hűlni. Ezután tegyük a krémet a fagyasztóba kb. 20-30 percig, hogy ne legyen folyós, hanem kenhető legyen.



A kisült tortalapot késsel körbevágjuk. Levesszük a karimát.



Megfordítjuk, és a sütőpapírt lehúzzuk. A tortát így hagyjuk, aljával felfelé, így szép egyenes lesz a teteje.



Egy recés kenyérvágókéssel kétfelé vágjuk.



Kivesszük a fagyasztóból a krémet, átkeverjük, a felénél kicsit kevesebb részét az alsó lapra kenjük.



Rátesszük a felső lapot, és a maradék krémmel bevonjuk, majd a torta oldalát is.
A megpirított mandulával beszórjuk.



A kész tortát a fagyasztóba tesszük. Kb. egy óra múlva már fogyasztható.

A svéd mandulatorta titka:
Mindig lehűtve fogyasztjuk. A fagyasztóban kell tartani, és ha enni akarunk belőle, akkor előre ki kell venni, hagyni kissé felengedni – ez kb. 20 perc, félóra, nyári hőségben kevesebb. Emiatt a tulajdonsága miatt eseményekre, vendégváráshoz jó előre elkészíthető, és fagyasztva tárolható.

Még nincs hozzászólás.
 
Idő
 
Naptár
2025. Március
HKSCPSV
24
25
26
27
28
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
<<   >>
 
BlogPlusz
Friss bejegyzések
2020.02.28. 10:14
2018.01.24. 19:04
2018.01.22. 15:36
2017.10.06. 18:33
2017.09.17. 17:44
2017.07.03. 12:58
2017.05.04. 21:20
2017.05.04. 16:01
2017.03.20. 20:09
2017.02.23. 20:19
2017.02.08. 15:27
2017.02.06. 16:47
2017.02.04. 16:01
2017.02.03. 13:14
2017.01.31. 17:04
2017.01.31. 17:03
2017.01.14. 13:21
2016.12.12. 14:20
2016.12.10. 14:42
2016.12.10. 14:26
Friss hozzászólások
 
Látogatottság
Indulás: 2013-09-29
 
Kukoricalángos fűszervajjal.
 
Csokis csíkos rolád.
 
Mustáros sertésszelet rizi-bizivel.
 
Hidegtálak
 
Tejcsokis krémsajtos szuflétorta.
 
Újházy-csirkeleves.
 
Citromtorta Capri szigetéről.
 
Madártej Limoncellóval
 
Főételek kacsából
 
Fehér csokoládés méteres kalács
 
Zöldséges borjúrolád
 
Öt fűszeres kínai harcsa
 
Lábléc
Süssünk együtt
 

Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!    *****    Ismerd meg az F-Zero sorozatot, a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-szériáját! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Advent a Mesetárban! Téli és karácsonyi mesék és színezõk várnak! Nézzetek be hozzánk!    *****    Nagyon pontos és részletes születési horoszkóp, valamint 3 év ajándék elõrejelzés, diplomás asztrológustól. Kattints!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek érdemes belenézni.Keress meg és én segítek értelmezni a csillagok állását!    *****    HAMAROSAN ÚJRA ITT A KARÁCSONY! HA SZERETNÉL KARÁCSONYI HANGULATBA KEVEREDNI, AKKOR KATT IDE: KARACSONY.GPORTAL.HU    *****    Nyakunkon a Karácsony, ajándékozz születési horoszkópot barátaidnak, ismerõseidnek.Nagyon szép ajándék! Várlak, kattints    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban