Svéd mandulatorta.
2014.03.01. 19:17, KallaZsuzsanna56
Recept
20-21 cm-es tortaformához megadva
Tészta:
6 tojásfehérje
130 g cukor (1,5 dl)
115 g őrölt mandula
30 g holland kakaó (1,5 púpos evőkanál)
30 g kukoricakeményítő (1,5 púpos evőkanál)
pár csepp ecet vagy citromlé
csipet só
Töltelékhez:
6 tojás sárgája
1,5 dl habtejszín
130 g cukor (1,5 dl)
30 g kukoricakeményítő (1,5 evőkanál)
150 g vaj
1/2 zacskó vágott vagy szeletelt mandula
24-25 cm-es formához 8 tojásból készítjük.
Tészta:
8 tojásfehérje
180 g cukor (2 dl)
150 g őrölt mandula
40 g holland kakaó
(2 púpos evőkanál)
40 g kukoricakeményítő (2 púpos evőkanál)
pár csepp ecet vagy citromlé
csipet só
Töltelékhez:
8 tojás sárgája
2 dl habtejszín
180 g cukor (2 dl)
40 g kukoricakeményítő (2 evőkanál)
200 g vaj
1 zacskó vágott vagy szeletelt mandula
Elkészítés:
Én egy 21 cm átmérőjű formában szoktam sütni, ez adja a legideálisabb szeleteket.
A sütőt 180 fokra bemelegítjük. A forma aljára sütőpapírt vágunk, és vékonyan beolajozzuk. Az oldalát semmiképp se kenjük be, mert nem fog tudni tapadni a tészta.
Kimérjük a keményítőt, kakaót, darált mandulát.
Hozzáadjuk a csipet sót, és összekeverjük.
A tojásfehérjéből kemény habot verünk. Hozzáadjuk a pár csepp ecetet (citromlevet) és azzal még tovább verjük. Akkor jó, ha egy késsel belevágva éles vágási vonalat látunk. Ekkor beletesszük 2-3 részletben a cukrot, és azzal is fényesre mixeljük.
A száraz hozzávalókat egy evőkanállal óvatosan a habhoz keverjük.
A keveréket a formába öntjük és elsímítjuk. Ne nyomkodjuk le, csak szépen lazán símítsuk egyenesre.
A tésztát az előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 25-30 perc alatt megsütjük. Az ajtót 20 percig semmiképp se nyissuk ki
Amíg a tészta sül, addig egy száraz serpenyőben pirítsuk meg a szeletelt (vágott) mandulát, rázogassuk, keverjük, hogy egyenletesen piruljon. Tegyük félre.
Ha a tészta megsült, vegyük ki a sütőből, és a formában hagyjuk teljesen kihűlni. Addig készítsük el a krémet.
A tojássárgákat a cukorral habosra-fehérre mixeljük.
Egy lábosban a keményítőt és a tejszínt csomómentesre keverjük.
Sűrűre főzzük. Hozzákeverjük még melegen a vaj harmadát. Hagyjuk kb. 70-80 fokra hűlni.
A 70-80 fokos keményítőhöz mixeljük a cukros tojássárgákat, ismét felmelegítjük egy kicsit, de nem forrásig, csak 80 fokig, erre ügyeljünk, mert különben a tojássárgája ki fog csapódni. Folyton kevergetjük közben. Végül a maradék jéghideg vajat még forrón szintén belekeverjük. Hagyjuk hűlni. Ezután tegyük a krémet a fagyasztóba kb. 20-30 percig, hogy ne legyen folyós, hanem kenhető legyen.
A kisült tortalapot késsel körbevágjuk. Levesszük a karimát.
Megfordítjuk, és a sütőpapírt lehúzzuk. A tortát így hagyjuk, aljával felfelé, így szép egyenes lesz a teteje.
Egy recés kenyérvágókéssel kétfelé vágjuk.
Kivesszük a fagyasztóból a krémet, átkeverjük, a felénél kicsit kevesebb részét az alsó lapra kenjük.
Rátesszük a felső lapot, és a maradék krémmel bevonjuk, majd a torta oldalát is.
A megpirított mandulával beszórjuk.
A kész tortát a fagyasztóba tesszük. Kb. egy óra múlva már fogyasztható.
A svéd mandulatorta titka:
Mindig lehűtve fogyasztjuk. A fagyasztóban kell tartani, és ha enni akarunk belőle, akkor előre ki kell venni, hagyni kissé felengedni – ez kb. 20 perc, félóra, nyári hőségben kevesebb. Emiatt a tulajdonsága miatt eseményekre, vendégváráshoz jó előre elkészíthető, és fagyasztva tárolható.