Perzsa szerelemtorta Ízhuszártól.
2014.02.27. 22:23, KallaZsuzsanna56
Recept.
18 dkg liszt
7 ek porcukor
1.5 teáskanál sütőpor
1 csipet só
3 db tojás
2 ek porcukor
6 evőkanál víz
60 ml repceolaj
1 citromból nyert citromhéj
1 kk sáfrány
1 teáskanál kardamom
1 teáskanál rózsavíz
10 dkg sótlan pisztácia
A lisztet és a hét evőkanál porcukrot egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a sütőport és a sót. Jól összekeverjük az összes száraz alapanyagok.
A tojásokat szétválasztjuk, majd a sárgáját egy robotgéppel elkezdjük habosra verni. Folyamatosan elkezdjük hozzá adagolni az olajat, majd utána vizet és a rózsavizet is. Addig keverjük, amíg szép habos és könnyű nem lesz. A tojássárgájába belekeverjük az őrölt kardamomot és a sáfrányt is.
A tojássárgájás keverékek összedolgozzuk a száraz alapanyagokkal, belereszeljük a citromhéjat, jól elkeverjük és félretesszük a masszát.
A tojásfehérjét szintén elkezdjük habosra verni. Amikor már kezd alakulni és megjelennek a buborékok, akkor folyamatos keverés mellett, apránként hozzáadjuk a két evőkanál porcukrot, és teljesen keményre felverjük.
A tojásfehérjét több részletben a tésztához adjuk, és óvatos mozdulatokkal elkeverjük benne.
A tésztát tortaformába öntjük, majd megszórjuk a tetejét durvára tört pisztáciával.
180 fokra előmelegített sütőben 45-50 perc alatt aranybarnára sütjük. Én szárított rózsabimbóval díszítettem, de ez persze csak opcionális.