Levél Szabó Zoltán mesterszakácstól
2014.02.12. 20:38, KallaZsuzsanna56
laposhal recept.
Kedves Zsuzsa!
Örömömre szolgál, hogy ismét segíthetek.
Az étel a következő!
Laposhal fehér vajmártással, kagylóval és parajos zöldborsóval.
Hozzávalók 4 főre.
A halhoz:
80 dkg laposhal filé
tengeri só
fekete bors
5 dkg vaj
0,5 dl olíva olaj
A halfiléket olvasztott vaj és olíva olaj keverékében megsütjük, közben sózzuk, borsozzuk.
Sütés közben friss fokhagyma gerezdet, ázsiai citromfüvet is lehet a halhoz adni...
A vajmártáshoz:
1 salotta hagyma
0,5 dl fehérborecet
2 dl fehérbor
2-3 szem egész bors
2,5-3 dl halalaplé (a halcsontokból főzve)
10-15 dkg hideg vaj kockákra vágva
tengeri só
1 db citrom reszelt héja
A fehérbort és az ecetet harmadára redukáljuk a darabolt hagymával, egész borssal, majd leszűrjük Hozzáadjuk az alaplét és kb. 2 dl-re sűrítjük. Hozzáadjuk a vajat és botmixerrel enyhén felhabosíthatjuk. Így levegősebb, krémesebb lesz. Végül belekeverjük a citrom lereszelt héját.
A leveles parajhoz:
5 dkg vaj
50 dkg parajlevél
tengeri só
fekete bors
2-3 gerezd fokhagyma
1 dl tejszín
20 dkg forrázott zöldborsó
A parajlevelet vajon megpároljuk, ízesítjük, fűszerezzük, hozzáadjuk a tejszínt. Végül hozzákeverjük a zöldborsót.
Tálalásnál a tányér közepére teheti a köretet, arra halfilét, tetejére pár darab kagylót (én azt javaslom vegyen jó minőségűt üveges kiszerelésben) Ezután 2-3 kanál vajmártást teszünk a halra.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Köszönet a receptért,igazán fenséges.