A receptnek mesélője.2014.02.12. 11:04, KallaZsuzsanna56
A legendás főszakács.
Karel Čapek (1890–1938) cseh író, drámaíró, remek elbeszélő szerint: „A viccnek szerzője nincs, csak mesélője.” Eme elmés mondását a sütés-főzésre, illetve a receptekre vonatkozóan imigyen formálnám: A receptnek szerzője nincs, csak mesélője. Kívülről talán egy picit erőltetettnek tűnhet, de a lényege, hogy csak az tudhat receptekről mesélni, aki főzni is jól tud.
Volt nekem egy kedves gyermekkori cimborám, Borbély János, aki a nagyon régi szakácsmesterséget választotta hivatásául, életének céljául. Hangsúlyoznom kell, nemcsak mint szakmát sajátította el tökéletesen a főzést, hanem megszállottan fejlesztette is tudását. Több száz receptet hordozott fejében, és sosem keverte össze egyiket sem. Gyűjtötte a régi szakácskönyveket, étlapokat, és mindent, ami a szakmájával összefüggött. A főzéshez való hajlama már gyerekkorában megmutatkozott. Tehénpásztorkodásunk közben nyárson remek betyárpecsenyéket sütött, de a szalonnát is másként csinálta, mint mi. A nyársra a szalonna közé vöröshagyma-karikákat tűzdelt, ami mindjárt más ízt adott az egésznek.
Legendás főszakács
A szakmát Pöstyénben tanulta ki. Első munkahelye az ötvenes években Nyitrán, a Magyar Vendéglő volt. Főztjének hamarosan híre ment a városban, a vendégek elégedettek voltak és dicsérték a fiatal szakácsot. Csakhogy városrendezés címen a vendéglőt sajnos lebontották. Azután a Zobor 3-as vendéglőnek lett a főszakácsa, ott, ahol a Magyar Tanítók Központi Énekkara alakult több mint negyven éve. A régi nyitraiak gyakran felkeresték, noha egy picit távol esett a várostól, a Zoboron lakó Bártfay Gyula (1888–1979) szobrász is gyakori vendége volt. Sajnos János aránylag korán, a századfordulón, 62 éves korában itt hagyott bennünket, és magával vitte a szakácstudományát is...
De a hatvanas évek végén, amikor már a Mlados» főszakácsa volt, három receptet lejegyeztem tőle, meg is jelentek a Vasárnapi Új Szó Vasárnapi ebéd rovatában. A receptek alapanyaga az őzhús volt. Az első őzpástétom elkészítésének a receptje, második vadászleves bécsi gombóccal, és a harmadik tűzdelt őzcomb áfonyával. Az őzből ritkán szoktunk levest főzni, így most annak a receptjét ajánlom.
A cikk,az újszóból van.
|