A tésztához
7.5 dkg vaj
2 evőkanál kristálycukor
1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
15 dkg búzaliszt (BL55)
A töltelékhez
5 db füge gyömülcshús (héj nélkül)
A karamellhez
15 dkg kristálycukor
1 dl tejszín (30-32%-os)
1.5 dl 1,5%-os tej
A vajat, a cukrot, a tojást és a lisztet alaposan összedolgozzuk, majd folpackba csomagolva a felhasználásig hűtőbe tesszük.A karmellhez a cukrot egy lábasba tesszük, lassú tűzönAmikor a cukor megolvadt, hozzá öntjük a tej és tejszín keveréket. Ne ijedjünk meg, össze fog csomósodni a karamell, de idővel szépen kisimul. Ha sima zárjuk el alatta a lángot. megolvasztjuk.A fügéket szeleteljük fel, vagy vágjuk cikkekre, természetesen egy alapos mosás után.Előkészítjük a kis formáinkat, nem kell külön vajazni őket, hiszen a tésztánk épp elég vajas.A vajas tésztánkat négy egyforma részre osztjuk, majd kör alakúra nyújtjuk úgy, hogy valamivel nagyobb átmérője legyen a tésztának, mint a formánknak, had érjen túl a peremen. Ha mindegyik formát kibéleltük, akkor beletesszük a karamellt.A karamellre mennek a fügék, majd ráhajtjuk a tésztát a széléről és a tetejükre 1-1 pici darab vajat teszünk.180 C fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük őketKattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|