Sült csirke
medvehagymás
töltelékágyon
Hozzávalók 4 személyre:
4 szikkadt zsemle
400 g sampinyon gomba
1 nagy fej hagyma
250 g medvehagyma
2 csirkemáj
30 g vaj/margarin
2 tojás + 2 tojássárgája
1 egész csirke (1,3-1,4 kg)
2 ek. ételízesítő
1. A töltelékágyhoz beáztatjuk a zsemléket langyos vízbe. A gombát megtisztítjuk, a fejek nagyságától függően karcsú gerezdekre vagy kisebb darabokra vágjuk. A hagymát meghámozzuk és finomra aprítjuk. A medvehagyma-leveleket gondosan megmossuk, lerázzuk róluk a vizet, a hosszú, illetve vastag szárakat eltávolítjuk, a leveleket vékony csíkokra szeljük. A csirkemájakat megtisztítjuk az inaktól-hártyáktól, apróra felkockázzuk.
2. A vajat/margarint felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát. Rádobjuk a gombát, élénk tűzön 2 percig pirítjuk, aztán beleforgatjuk a májat, és további 1 percig pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk az alaposan kinyomkodott zsemléket, a tojásokat és a tojássárgákat, valamint a medvehagymát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, alaposan összekeverjük, és egy közepes, nem túl mély tűzálló tál aljára simítjuk.
3. A csirkét megmossuk, lecsepegtetjük, vágólapra fektetjük, zsírzóját eltávolítjuk, majd (baromfiollóval) kettévágjuk. Bedörzsöljük ételízesítővel a fél csirkék hasüregét, aztán bőrös oldalukkal fölfelé a töltelékágyra fektetjük őket, és bőrüket is megszórjuk ételízesítővel.
4. 180 °C-os sütőben, középső bordamagasságon pirosra-ropogósra sütjük (kb. 1 óra), és a sütőedényben kínáljuk. Köretként maga a töltelékágy szolgál, de kínálhatunk mellé párolt, petrezselymes vajjal/margarinnal meglocsolt tavaszi zöldségeket is (zsenge sárgarépa, spárga, zöldborsó, újhagyma stb.)Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|