Ez az angolszász eredetű kalácska-kenyérke voltaképpen az angol vasárnapi marhasülthöz szinte kötelező, híres-nevezetes „Yorkshire-pudding” édestestvére, és neve, sőt elvárásaink ellenére sem édesség. Némi saláta, joghurt kíséretében könnyű, hústalan fogás lehet, de sültek, mártással készült húsok (pl. vadas marhaszelet) mellé köretként, akár krokett vagy zsemlegombóc helyett is adhatjuk.
Fotó: Hemző Károly
Zöldséges muffin
Hozzávalók 12 darabhoz:
150-150 g póréhagyma (fehér és világoszöld része), cukkini, édeskömény, sárgarépa, kelkáposzta és spenót
3 ek. (classico) olívaolaj
só, bors
A tésztához:
80 g vaj/margarin
250 g (teljes kiőrlésű) búzaliszt
2 kk. sütőpor
2 tojás
2 dl tej
30 g reszelt parmezán sajt.
1. A zöldségeket megtisztítjuk. A pórét folyó víz alatt gondosan megmossuk és felkarikázzuk, a hámozatlan cukkinit, az édesköményt és a sárgarépát apró kockákra, a kelkáposztát vékony csíkokra, a spenótot nem túl apróra vágjuk.
2. Megfonnyasztjuk a felforrósított olívaolajban a pórét, élénk tűzre kapcsolva rádobjuk a cukkinit és a sárgarépát (A), aztán az édesköményt, a kelkáposztát és a spenótot. Néhány percig együtt pirítjuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, levét elfőzzük, hűlni hagyjuk.
3. A tésztához a vajat/margarint felolvasztjuk, ecsettel, jó vastagon kikenünk vele egy 12 csészés muffin-formát. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A lisztet összekeverjük a sütőporral, hozzáadjuk a tojásokat, a maradék olvasztott vajat/margarint (B), apránként a tejet, a reszelt sajtot, ízlés szerint sót és frissen őrölt borsot. Több részletben, lazán, de egyenletesen beleforgatjuk zöldségkeveréket (C).
4. Arányosan elosztva a kikent formákba szedjük a masszát (D) (legfeljebb a peremükig érjen, mert sütés közben jócskán megnő!), és a forró sütőben 40-45 percig sütjük (tűpróba!). 5 percig a formában pihentetjük, majd rácsra-rostra emelve további 5 percig hűlni hagyjuk, végül lapos tálra rendezzük, és langymelegen kínáljuk.Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|