Színes levelek barackos marcipánkrémmel
Sok-sok színes levél tele finomsággal
Hozzávalók 40 süteményhez:
A tésztához:
15 dkg süteményliszt + egy kevés a nyújtáshoz
7 dkg őrölt hántolt mandula
8 dkg porcukor
12 dkg hideg vaj
1 db közepes méretű tojás
A töltelékhez:
10 dkg nyers marcipánmassza
10 dkg sárgabaracklekvár
5 dkg porcukor
1 evőkanál barackpálinka
A rózsaszín bevonathoz:
5 dkg porcukor
1 teáskanál citromlé
˝ mokkáskanál céklalé
A csokoládébevonathoz:
5 dkg csokoládé (legalább 60 % kakaótartalommal)
1 teáskanál tejszín
1 dkg vaj
Elkészítés: A lisztet tálba szitálom, hozzáadom a porcukrot, a sót és a mandulaőrleményt. Majd apró kockákra vágva a hideg vajat is beleszórom. Gyors mozdulatokkal elmorzsolom. A kissé felvert tojást is beleöntöm, tésztává formálom. Vigyázat, elég ragadós tészta a végeredmény, de nem kell megijedni tőle. Fóliába csomagolva legalább 1 órán át pihentetem a hűtőszekrényben.
Marcipán frissen reszelve, saját készítésű sárgabaracklekvár az üvegből – ez képezi a töltelék alapját
Amíg a tészta pihen, elkészítem a tölteléket. A marcipánt nagylyukú reszelőn lereszelem, hozzákanalazom a lekvárt, a cukrot (ha valaki édes baracklekvárt használ, nincs is feltétlenül szükség cukor hozzáadására), a pálinkát, és az egészet botmixerrel pürésítem. Halvány barackszínű, könnyű krém a végeredmény. Lefedve hűtőszekrénybe teszem.
Ha a tészta is kipihente magát, kevés liszttel meghintem a gyúródeszkát, és olyan vékonyra sodrom a tésztát, hogy nagyjából 2-3 mm vastagságú legyen. Fogom a levelet formázó kiszúrómat (6 X 4 cm-es), és csinos leveleket szaggatok belőle, amíg a tészta el nem fogy. Sütőpapírral borított tepsire rakosgatom kis távolságra egymástól.
A sütőt 160 fokra előmelegítem, és 8-10 perc alatt világosra sütöm a kis leveleket. Rácson hagyom hűlni őket.
Először a rózsaszín mázat készítem el. Ehhez az alaposan átszitált porcukrot tálba teszem, hozzáadom a citrom- és céklalevet, sűrű krémmé keverem. Nagyjából 1 mokkáskanálnyival megkenem a tésztákat (ez a mennyiség a kisült levelek ź-ére elegendő). Gyorsan kell vele dolgozni, mert gyorsan megszilárdul.
Ezt követően gőz felett felolvasztom a csokoládét és a tejszínt, végül hozzáadom a vajat is. A kis levelek ź -ét ezzel kenem meg, szintén minden süteményre 1 mokkáskanálnyit mérve.
A maradék csokoládét nejlonzacskóba kanalazom, vékony rést vágok az egyik csücskénél, és absztrakt vonalakat rajzolok az előzetesen már bevonóval ellátott sütemények tetejére.
Előveszem a frizsiderből a marcipánkrémet, és a máz nélküli sütemények mindegyikére teszek egy szűk teáskanálnyit, majd mindegyik tetejére ráillesztem a mázzal borított párját. Szobahőmérsékleten hagyom teljesen megszilárdulni.Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|