A francia macaronok elkészítésével elsőként kb. 1,5 éve próbálkoztam, igaz akkor még az olasz meringe, vagyis a cukorszirupos változatot készítettem. Azok a macaronok még közel sem voltak tökéletesek, így éppen itt volt az ideje, hogy ezt a képességem (is) kicsit továbbfejlesszem. J Pár napja Friida, Feri és Niina 5 éves kislánya megkért, hogy a szülinapi bulijára macaront hozzak meglepinek, mert azok olyan kis fincsi sütik voltak anno még jó egy évvel ezelőtt. (Értitek, egy 5 éves kisleány emlékezik ilyesmire?!) J
Így nem volt mese, megerősítettem a lelkem, majd ismét megnéztem egy halom macaronsütéses videót és átolvastam egy halom receptet a neten. Nagyon jó leírást találtam Bonbon mániánál, akinek a kakaós macaronjait készítettem, Piszkénél pedig egy elég komoly összefoglalót olvastam a lehetséges hibákról, így érdemes mindkét helyre benézni. J
Hozzávalók: (Kb. 25-30 db macaronhoz.)
(1) Macaronok:
9 dkg mandulaliszt =őrölt mandula
13,5 dkg porcukor
7,5 dkg tojásfehérje (Kb. 2 kisseb tojásé, de én mérleggel ezt mindig kimérem.)
5 dkg kristálycukor
2 tk átszitált kakaópor
(2) Töltelék:
10 dkg jó minőségű fehér csokoládé (Nálam citromos ízesítésű Fazer fehér csokoládé.)
0,4 dl tejszín (min. 30%-os, állati)
|
Fehér csokoládés krémmel.... |
A macaronok:
A mandulaliszthez a szeletelt mandulát a macaronok elkészítése előtt néhány napig egy tányéron szétterítve a konyhapulton hagyjuk kicsit szikkadni, majd kávédarálón finomra őröljük. Ezután a mandulalisztet és a porcukrot egy mélyebb tálba szitáljuk és félretesszük (A-B).
Tipp:
Én a porcukros-mandulalisztes keveréket általában kétszer szoktam átszitálni. A szeletelt mandulát pedig úgy őrlöm, hogy a hozzávalókban megadott mennyiségű porcukrot előre kimérem és abból adok 1-1 evőkanálnyit az őrlés során a szeletelt mandulához.
A szobahőmérsékletű, vagyis elkészítés előtt a konyhapulton legalább 3-4 órát pihentetett tojásokat feltörjük, a megfelelő mennyiségű fehérjét egy mélyebb tálba mérjük és robotgéppel habosítani kezdjük (C). Amikor kifehéredik a tojásfehérje, akkor hozzáadjuk a kristálycukrot, majd ebből egy nagyon kemény habot verünk (D). Ha a kristálycukor is a habban van, s az eléggé kifehéredett, akkor hozzáadjuk a kakaóport és addig folytatjuk a habosítást amíg az fényes és kemény nem lesz, illetve habverőt kivéve a habból, az szép csúcsot hagy azon (E). (Ha csak ételfestékkel készítjük a tojáshabot, akkor ebben az állapotban a fehérje sokkal stabilabb és keményebb lesz, a kakóportól kicsit azonban folyósabb marad, de így is szépen látszik az a bizonyos „csúcs” a habverőn és a tojásfehérje habon.)
Tipp:
Ha kevés az időnk, a hűtőszekrényből kivett egész tojást dobjuk 3-4 percre meleg vízbe egy tálban, így gyorsabban lesz használható szobahőmérsékletű tojásfehérjénk.
Ha a tojásfehérje hab kész, akkor a porcukros-mandulalisztes keveréket óvatosan ráöntjük a habra, majd O-alakú mozdulatokkal elkeverjük azt (F). Ezután addig kell keverni a tésztát, amíg az a spatuláról egyenletesen nem folyik le (G-H). Ekkor egy kb. fél cm átmérőjű, sima csőrű habzsákba szedjük a tésztát, majd egy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire kis köröket nyomunk. A macaronok akkor lesznek szép szabályos kör alakúak, ha a habzsákot a tepsire merőlegesen tarjuk (I).A macaronok akkor lesznek azonos nagyságúak, ha a tészta adagolása közben számolunk (1-2-3), vagyis minden macaront egyenlő ideig nyomunk a papírra. Egy kevés helyet mindig tartsunk a kis korongok között, hiszen azok egy picit terülni fognak. Végül a tepsit néhányszor ütögessük a konyhapulthoz, hogy a felesleges légbuborékok eltávozzanak a tésztából. (Ekkor én vékonyan meghintettem a macaronokat egy kis szita segítségével kakaóporral.)
Sütés:
A macaronokat a kötelező minimum 45 perces pihentetés után előmelegített 150°C-os sütőben, légkeverés nélkül, középső bordamagasságon kb. 11-12 percet süssük. A talpak kb. 6-7 perc után kezdenek megjelenni majd! A macaronokat hagyjuk a tepsiben kihűlni, majd könnyedén le tudjuk őket emelni a sütőpapírról. (H ez picit nehezebben menne, egy jó éles késsel alájuk lehet vágni és szépen felemelni őket, de ez a szépen megsült és meghűlt macaronok esetében nem szükséges.)
Más forrásból.
Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|