Hozzávalók (6 főre)
12 szelet száraz karaj (sertésborda)
só, bors, egy kis fokhagyma
liszt
1 nagyobb karfiol (1,8 kg kb, de ez függ a hússzeletek méretétől is)
A besamelhez
12 dkg vaj
12 dkg liszt
3 tojás sárgája
5-6 dl tej
2 dl tejszín
10 dkg füstölt sajt
2 db kockasajt
só, bors, szerecsendió
Először is a rózsáira szedett karfiolt feltesszük főni sós, vizben, amihez adunk egy kis citromlevet is.(Utóbbit azért, hogy elkerüljük a karfiol elszíneződését.)
Közben a kikloffolt hússzeleteket sózzuk, borsozzuk, és mindet egyesével lisztbe forgatjuk (vagy a lustábbak meg is szórhatják mindkét felét egy nagy tálcán). A szeleteket mindkét felét megpirítjuk olajon, hogy aranybarna kérget kapjon. Majd egy nagy tepsibe helyezzük őket, amit előzőleg kivajaztunk.
A besamelt teljesen hagyományos módon készítjük. Azaz a felolvasztott vajba szórjuk a lisztet, amint kicsit megpirult beledobjuk a kockasajtot, majd a tűzről levéve állandó keverés mellett hozzáadjuk a tejet és a tejszínt, majd a tojás sárgáját. Végül belereszeljük a sajtot (én most füstölt sajtot használtam.) Aztán jöhetnek a fűszerek. Ha véletlenül csomós maradt, érdemes turmixgéppel átmenni rajta egyszer, így biztosan elkerüljük a lisztcsomókat. Nem kell megijedni, a sajttól elég nehéz lesz turmixolni.
Minden szelet hús kap egy karfiolrózsát, aztán pedig nyakon öntjük a besamellel. És már mehet is a sütőbe. Addig sütjük, míg picit a teteje meg nem pirul.Párolt rizs a körete.
Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|