Hozzávalók: (2 nagy tepsi kekszhez)
15 dkg nagyon (!) puha vaj
1gr finomszemű só
kisujjnyi darab vaníliarúd kikapart magja ( a kivonat nem jó, mert folyadékot visz a tésztába)
6 dkg porcukor
22 gr tojásfehérje
17 dkg liszt
A vajat tegyük ki fél napra a konyhába, hogy tényleg teljesen lágy legyen – ha mikrózzuk, nem fog egyenletesen melegedni, és tönkreteszi a tészta állagát, ha keményebb, nagyon nehéz lesz a habzsákból kinyomni a kekszeket.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra, 2 nagy tepsi alját béleljük sütőpapírral.
A lágy vajhoz mérjük hozzá a sót és a mixer legnagyobb fokozatán két perc alatt verjük habosra.
A porcukorral keverjük el a vaníliamagokat, adjuk hozzá a vajhoz, még egy percig keverjük.
A tojásfehérjét egy villával verjük gyenge habbá, és adjuk a tésztához, egyenletesen keverjük el.
Keverjük hozzá a lisztet is a mixer legkisebb fokozatán, a végén lapáttal forgassuk át a lágy habos tésztát, hogy teljesen homogén legyen.
Töltsük csillagcsővel ellátott habzsákba (ez a klasszikus forma, de akár egy jó fél centire kivágott sarkú zacskó is megteszi, ha más nincs) és a puha, krémszerű tésztából nyomjunk kis karikákat vagy W alakot a sütőpapírra.
A sütő középső rácsán 8-10 perc kell a süléshez, mikor a kekszek széle kezd enyhe aranyszínűvé válni, már vehetjük is ki.Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|