Hozzávalók:
20 dkg vaj vagy sütőmargarin
60 dkg finomliszt
1 kiskanál só
1 csomag sütőpor
2 dkg élesztő
5 dkg kristálycukor
1 tojás
1.8 dl hideg tej
1.8 dl hideg víz
1 kiskanál citromlé vagy finom ecet
a tészta nyújtásához:
finomliszt
a töltelékhez:
kb.20 dkg gépsonka (lehet főtt füstölt sonka is)
Elkészítés módja:
1. A vajat 8 deka liszttel összedolgozzuk, kb. 10x10 centis tömbbé gyúrjuk, és fóliába csomagolva hűtőszekrénybe tesszük. A maradék lisztet egy tálba rakjuk, a sóval és a sütőporral összeforgatjuk. Az élesztőt belemorzsoljuk, a cukorral, a tojással, a tejjel, a vízzel, a citromlével könnyű tésztává gyúrjuk. Enyhén meglisztezett gyúrólapon „lóhere” alakúra kinyújtjuk. A vajas tömböt a közepére tesszük, a tészta széleit ráhajtjuk és az egészet konyharuhával letakarva, hűtőszekrényben fél órán át pihentetjük.
2. Ezután a hajtás következik. A tésztát belisztezett gyúrólapon 70 centi hosszú, 35 centi széles lappá nyújtjuk. Gondolatban hosszában 6 egyenlő részre osztjuk. Az egyik oldalról 1/6, a másik oldalról 2/6 részt ráhajtunk, így a tésztaszélek találkoznak. Ezután a keskenyebb részt ismét behajtjuk, és a másik oldal tésztájával befedjük. Így végül egy hosszúkás tésztadarabot kapunk. Hűtőszekrényben 1 órán át pihentetjük, majd kinyújtjuk, s az előbbi módon ismét összehajtjuk, és újabb 1 órát pihentetjük.
3. Végül a tésztát enyhén meglisztezett gyúrólapon 70 centi hosszú és 40 centi széles lappá nyújtjuk. Éles késsel középen, hosszában végigvágjuk, majd az így kapott 70x20 centis tésztalapokat egyenlő szárú háromszögekre vágjuk. A tésztából leeső széleket egymás mellé illesztjük, így ezek is kiadnak egy egész süteményt. A kis tésztákat kézzel (és nem nyújtófával!) hosszanti irányban kicsit meghúzzuk-megnyújtjuk.
4. A csúccsal szembeni oldalukra vékony csíkokra vágott sonkát halmozunk. A tésztát ezután a csúcsa felé feltekerjük, vigyázva, nehogy összenyomjuk. A kifliket sütőlapra rakjuk, egymástól kissé távol. Megnedvesített konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen kb. 1,5 órán át kelesztjük.
5. Végül előmelegített sütőben, a középső rácsra állítva, közepesnél nagyobb lánggal (210 °C; légkeveréses sütőben 190 °C) kb.18 percig sütjük.Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|