Barackos túrótorta2017.09.17. 17:44, KallaZsuzsanna56
Hozzávalók
3 db tojás,
6 dkg cukor,
8 dkg Nagyi titka Extra finom süteményliszt,
0,5 kg túró,
12 dkg puha vaj,
1 citrom reszelt héja és leve,
10 dkg porcukor,
2 csomag vaníliás cukor,
5-6 db barack (konzerv vagy friss),
5 dkg pörkölt, szeletelt mandula az oldalára
Elkészítés
A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját a fele cukorral kihabosítjuk. A fehérjét a másik fele cukorral habbá verjük, majd a tojássárgás részt beleforgatva, a lisztet is hozzákeverjük. Egy közepes tortaformába sütőpapírt teszünk, majd a tésztát beletöltjük. 180 fokos sütőben kb. 20-25 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Ha langyosra hűlt, a tészta tetejére nehezéket teszünk (pl. egy tányért), hogy a végeredmény egyenes legyen. A tortaformában hagyhatjuk, erre kerül a töltelék.
A krémhez a vajat a porcukorral kihabosítjuk, majd a többi hozzávalót is belekeverve tovább habosítjuk. Az így elkészült krémből egy keveset félre teszünk – ezzel fogjuk a torta oldalát körbekenni –, a többit pedig a piskótalapra töltjük. Betesszük a hűtőbe 1-2 órát dermedni, majd eltávolítjuk róla a tortaformát.
A tetejét a szeletelt barackkal díszítjük, az oldalát pedig megkenjük a félretett krémmel és megszórjuk a szeletelt mandulával.
Elkészítés: Kerek piskótát sütünk a hagyományos módon. Ha kihűlt, félbevágjuk, 2 lappá.
A túrót villával jól összetörjük, elkeverjük a porcukorral, hozzáadjuk a citrom levét és a reszelt héját. A tejszínt a vaníliás cukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük, majd óvatosan belekeverjük a túrót.
Megtöltjük a piskótát a krémmel, majd kívülről is bevonjuk. A tetejére vékony szeletekre vágjuk az őszibarackot, körberakjuk vele, majd leöntjük a zselatinnal. Pár órára hűtőbe tesszük.
Nagyon finom, nem túl édes.
|