Ki is az Bill Granger?2013.11.02. 22:56, KallaZsuzsanna56
Bemutatom nektek az egyik kedvenc szakácsomat.
De ki is pontosan Bill Granger? Egy népszerű ausztrál étteremtulajdonos, tévészakács és számos szakácskönyv szerzője, nem mellesleg pedig három kislány édesapja. Melbourne-ben született, majd Sydneybe költözött, ahol 22 évesen megnyitotta első éttermét, a Billst. Ezt két másik étterem követte ugyancsak Sidney-ben, majd 2008 márciusában lépte túl az ausztrál kontinens határait, és Tokió mellett, a Kamakura tengerparton nyitotta meg első ázsiai vendéglőjét. Éttermei azóta is sikeresek, könyveiből is többmilliót adtak már el világszerte, és most ezzel a könyvvel megkezdte a magyar gasztrománok meghódítását is.
Ahogy azt a műsoraiból is megszokhattuk, Bill főzési stílusát az egyszerűség, a jó minőségű friss alapanyagok és a nagyszerű ízek jellemzik, úgy, hogy közben minden a család körül forog. A Most Te főzz! is a családi hétköznapokra épül: többek között egészséges reggelik, gyorsan elkészíthető ebédek, családi vacsorák, uzsonnák és a vendégség témaköreibe gyűjtötte receptjeit. Az albumméretű könyvben több mint 100 recept található, melyek többsége nem igényel komolyabb főzési tudást, bárki nekiállhat elkészítésüknek, feltéve, hogy minden megvan, amit a hozzávalók listáján felsorol. Azt ugyanis túlzás lenne állítani, hogy egy magyar háziasszony hűtőjében és kamrájában is ugyanezek az alapanyagok lapulnak, ezért elsőre nem a hétköznapi jelző jut eszembe a könyvről, de ha már megvannak az alapanyagok, akkor tényleg nem bonyolultak az ételei.
Vannak benne ismert angolszász ételek, így nem marad ki a reggelik közül a müzli, a banánkenyér, vagy éppen a habcsók az édességek fejezetéből, de emellett sok egyéb egyedi recept is van a könyvben, melyen egyébként érezhető a szerző ázsiai konyha iránti vonzalma. Izgalmasan hangzik például a sütőtöksaláta szőlővel és friss kecskesajttal, a fűszeres thai csirkegombócleves, a gnocchi gorgonzolával, spenóttal és dióval, hogy csak néhány kedvcsináló receptet említsünk.Kedvencem a két – sztárséfektől viszonylag szokatlan – fejezet: a takarékos és a lefagyasztható ételek fejezetei és az egész könyvben érezhető igyekezet, hogy olyan megoldásokat ajánljon, amivel munka és család mellett is lehet finomakat főzni. Tetszik, hogy nem tesz úgy a szerző, mintha mindenki időmilliomos lenne, tényleg odafigyel arra, hogy ötleteket adjon praktikus, gyors ételekre, és ha valamit újra fel lehet használni, le lehet fagyasztani, akkor ezt szívből ajánlja.
Gyönyörű, trendi képek illusztrálják a recepteket, hangulatos rusztikus életképekkel, és az is elégedetten lapozgathatja a könyvet, aki az ausztrál séf sármját kedveli. Számomra ez a könyv nem annyira a családanyáknak szól, inkább kísérletező fiataloknak, akik szívesen főznek a barátoknak, családtagoknak és nyitottak a rántott húson túli kulináris élvezetekre.
|