Kókuszpuncs
Hozzávalók 4 pohárhoz:
1 nagy narancs
2 ek. hámozott, natúr pisztácia
1,5 dl tejszín
1+2 ek. porcukor
1/2 zöldcitrom leve
100 g instant kókusztejpor
1,5 dl brandy
1 dl kókuszlikőr
4 ek. málna- vagy meggyszörp
2 ek. kókuszreszelék
1. A narancsot forró, folyó víz alatt alaposan megmossuk, szárazra töröljük, héját burgonyahámozóval körben, vékonyan lehántjuk. A pisztáciát durvára vágjuk.
2. A jól behűtött tejszínt keverőtálba öntjük, hozzáadunk 1 ek. porcukrot és az átszűrt citromlét. Közepes fokozaton kemény habbá verjük, lefedjük, tálalásig a hűtőszekrénybe tesszük.
3. A kókusztejport lábaskába szórjuk, (a csomagoláson olvasható javaslat szerint) simára keverjük 4 dl hideg vízzel, azaz kókusztejet készítünk. Hozzáadjuk a maradék 2 ek. porcukrot és a narancs héját, felforrósítjuk, azután lehúzzuk a tűzről, 3 percig állni hagyjuk, végül eltávolítjuk belőle a narancshéjat. A brandyvel és a kókuszlikőrrel illatosítjuk, még egyszer felforrósítjuk.
4. 4 hőálló, kb. 2 dl űrtartalmú üvegpohárba öntjük a forró puncsot. Arányosan elosztva tetejükre szedjük-ejtjük a citromos tejszínhabot, meglocsoljuk 1-1 ek. málna-/meggyszörppel, meghintjük a kókuszreszelékkel, valamint a pisztáciával, és azonnal-forrón kínáljuk.
Fontos:
Az ízletes, forró puncsok igencsak „itatják magukat”, így szinte észrevétlenül, rövid idő alatt, jelentős mennyiségű, erős alkohol juthat a szervezetünkbe – ezt kínáláskor-fogyasztáskor mindenképp vegyük figyelembe.
Tippek:
Ha nem jutunk tisztított, natúr pisztáciához a sótlan pisztáciaszemeket csonthéjukból kibontjuk, leforrázzuk, fedő alatt 10 percig pihentetjük, majd leszűrjük és lepattintjuk a héjukat. Ha sós a pisztácia, váltott vízzel még kétszer leforrázzuk, minden forrázás után 15 percig pihentetjük, aztán leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, végezetül tiszta konyharuhára terítjük és 12-24 órán át szikkadni hagyjuk. Ezután az adott recept szerint dolgozunk vele tovább.Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|