Áfonyás mandulakrém
Hozzávalók 4 kehelyhez:
200 g hámozott mandula
5 dl tej
100+100 g kristálycukor
3 zselatinlap (5 g)
2-3 csepp mandulaaroma
4 kk. mandulalikőr
2+1 dl tejszín
300 g kékáfonya (mélyhűtött)
2 ek. citromlé
1/2 tasak habfixáló
1 tasak bourbon vaníliás cukor
1 ek. pirított mandulalapocska
1. A mandulát finomra daráljuk. A tejet felforraljuk 100 g cukorral, a mandulára öntjük, kihűtjük, lefedjük, és a hűtőszekrényben egy éjszakán át állni hagyjuk. Másnap vászonszalvétával bélelt szűrőtálba öntjük, a mandulapépet jól kinyomkodjuk, kidobjuk (nem kár érte, ízét teljesen elveszti!).
2. A zselatinlapokat beáztatjuk 3 dl hideg vízbe. A manulás tej felét felforrósítjuk, beleolvasztjuk a jól kinyomkodott zselatinlapokat. A maradék hideg tejben elkeverjük a mandulaaromát és a likőrt, majd gyors mozdulatokkal a zselatinos tejet, és jéghideg vízfürdőbe állítva enyhe sűrűsödésig keverjük-hűtjük. 2 dl tejszínt kemény habbá verünk, lazán beleforgatjuk a krémbe, 4 csudaszép kehelybe szedjük-simítjuk, és 4 órára betesszük a hűtőszekrénybe.
3. Az áfonyát hagyjuk felengedni, egyharmadát félreteszünk a díszítéshez. A maradékot edénykébe csúsztatjuk, hozzáadjuk a citromlét és 100 g cukrot, szelíd tűzön 15 percig főzzük-sűrítjük, kihűtjük.
4. Tálalás előtt a krém tetejére simítjuk az áfonyamártást, belenyomkodjuk a félretett áfonyaszemeket. A habfixálóval és a vaníliás cukorral kemény habbá verjük a maradék 1 dl tejszínt, csillagcsőrős habzsákba szedjük, és dundi rózsákat nyomunk belőle a krém tetejére. További 1-1 szem áfonyával és mandulalapocskákkal díszítve kínáljuk.Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|