Halfalatkák sörtésztában,
azaz Orly módra
Hozzávalók 4 személyre:
800 g sovány pontyfilé vagy afrikai harcsafilé
1 citrom
só, bors
3 tojás
200 g finomliszt
2 dl világos sör
olaj a sütéshez
2 paradicsom
4-5 szál fodros petrezselyem
1. A halhúst leöblítjük, papírkendővel felitatjuk róla a nedvességet, a látható szálkákat (csipesszel) kihuzogatjuk. Bedörzsöljük kevés citromlével, fél órára kissé besózzuk, folpackkal letakarjuk, sütésig a hűtőbe tesszük.
2. A tojásokat megmossuk, kettéválasztjuk, a fehérjéket 1 csipet sóval kemény habbá verjük. A lisztet mély tálba szórjuk, összekeverjük 1-1 csipet sóval és frissen őrölt borssal, közepébe mélyedést készítünk, majd a tojások sárgájával és a sör egyharmadával simára keverjük. Apránként hozzáöntjük a maradék sört, végül kíméletesen beleforgatjuk a tojáshabot is (meglehetősen sűrű masszát kapunk, amelyet a tojáshab néhány perc múlva kissé felhígít, így nagyszerűen lehet vele dolgozni).
3. Jókora edényben/fritőzben felforrósítunk 3-4 ujjnyi olajat. A halhúst szárazra töröljük, 3-4 cm széles darabokra-csíkokra vágjuk, egyenként belemártjuk a masszába, kissé lecsepegtetjük, és a forró, de nem túlhevített olajban mindkét oldalukat aranybarnára sütjük.
4. Papírkendőre szedve felitatjuk a halról az olajat, tálra rendezzük, és a gerezdekre vágott paradicsommal, valamint petrezselyembokrétával díszítve frissen, forrón tálaljuk. Külön tálkában finomra felaprózott kapribogyóval és citromfűvel vagy tárkonnyal ízesített tartármártást adhatunk mellé. További köretként vegyes zöldségköret, petrezselymes burgonya illik hozzá.Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|