Avokádós
tonhalsaláta
Hozzávalók 4 személyre:
2 kis fej lilahagyma
4 nagyobb paradicsom
1/2 fej jégsaláta
1 ek. kapribogyó
80 g fekete olívabogyó (kalamata)
2 doboz olajos tonhal (160 g/doboz)
2 érett avokádó
2 citrom leve
1 dl száraz fehérbor
só, bors
1. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A lilahagymát felkarikázzuk, a paradicsomokat karcsú gerezdekre szeljük. A salátaleveleket kicentrifugázzuk vagy konyharuhával szárazra lapogatjuk, néhányat félreteszünk, a többit falatnyi darabokra tépkedjük, és mélyebb tálba szórjuk. A kapri- és olívabogyókat leszűrjük, a tonhalat lecsepegtetjük (az olajat megőrizzük), kisebb darabokra bontjuk-tördeljük.
2. Az avokádókat félbevágjuk, magjukat kiemeljük, és azonnal megkenjük citromlével (gyorsan bebarnulnak!). Karalábévájóval golyókat kerekítünk belőlük, citromlébe forgatjuk, majd az előkészített hozzávalókkal együtt a salátához adjuk, lazán összekeverjük.
3. Az öntethez a héjban maradt avokádóhúst kivájjuk, meglocsoljuk 2-3 ek. citromlével, turmixkehelyben péppé zúzzuk. Hozzáadjuk a bort, 8 evőkanálnyit a tonhal olajából, ízlés szerint sóval és frissen őrölt borssal fűszerezük.
4. Tálalás előtt 4 tálkát kibélelünk a félretett salátalevelekkel, tetejükre halmozzuk a salátát, petrezselyemmel díszítjük, és a szépség kedvéért csak az asztalnál locsoljuk meg az öntettel. Előételként, egytálsalátaként vajas-fokhagymás pirítóssal kínálhatjuk.
Lajos M receptje. Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|