CSERESZNYÉS TRIFLE
Hozzávalók:
A trifle-höz:
135 ml konyak
1 vaníliarúd, keresztben feldarabolva
3 dl zsírdús tej
3 dl zsírdús vagy habtejszín
8 nagy tojás sárgája
75 g finom szemű kristálycukor
8 db (1 csomag) trifle-piskóta
kb. 100 g kiváló minőségű
cseresznyelekvár
750 g cseresznye
A tetejére:
3 evőkanál mandulaforgács
˝ l zsírdús tejszín
1 evőkanál átszűrt cseresznyelekvár
˝ citrom leve
1 evőkanál víz
A trifle-höz:
135 ml konyak
1 vaníliarúd, keresztben feldarabolva
3 dl zsírdús tej
3 dl zsírdús vagy habtejszín
8 nagy tojás sárgája
75 g finom szemű kristálycukor
8 db (1 csomag) trifle-piskóta
kb. 100 g kiváló minőségű cseresznyelekvár
750 g cseresznye
A tetejére:
3 evőkanál mandulaforgács
˝ l zsírdús tejszín
1 evőkanál átszűrt cseresznyelekvár
˝ citrom leve
1 evőkanál víz
1. Először készítsük el a vaníliás-konyakos főzetet a krémréteg ízesítéséhez. Tehát, egy
kisebb lábasban hevítsünk forrásig 60 ml (kb. 4 evőkanál) konyakot a vaníliarúddarabokkal, és engedjük bugyogni kb. 2 percig.
Majd húzzuk le a tűzről, és hagyjuk kihűlni.
2. Töltsük meg a mosogatót hideg vízzel, és lássunk neki a sodó elkészítésének:
melegítsük össze egy fazékban a tejet a tejszínnel. Egy külön tálban keverjük krémesre
a tojássárgájákat a cukorral, majd keverjük hozzá a meleg tejes tejszínt. Öntsük vissza
az egészet a kiöblített tejesfazékba, és közepes lángon, állandó keverés mellett főzzük,
amíg be nem sűrűsödik. Mivel sok benne a tojássárgája, ez nem fog sokáig eltartani.
Ha közben bármikor úgy érezzük, hogy a sodó mindjárt köpködni fog, merítsük
gyorsan a fazekat a mosogatóban várakozó hideg vízbe, és rugós kézi habverővel
keverjük-keverjük, mint az őrült, amíg a veszély el nem múlik. Amikor a sodó szépen besűrűsödött,
húzzuk le a tűzről, keverjük hozzá avaníliás-konyakos főzetet, majd nedves sütőpapírral letakarva tegyük félre,
amíg teljesen ki nem hűl.
3. Vágjuk ketté keresztben a trifle-piskótákat, ragasszuk össze a cseresznyelekvárral,
és a szendvicsekkel rakjuk ki a tál (lehetőleg üvegtálat válaszunk) alját. Öntsük rá
a maradék 75 ml konyakot, majd a tál fölött – hogy az utolsó csepp finom gyümölcslevet
is megmentsük – magozzuk ki a cseresznyét. Unalmas feladat, elismerem, ráadásul
időigényes is, de bonyolultnak egyáltalán nem nevezhető. Amikor az összes kimagozott
cseresznye a tálba került, öntsük rá a már kihűlt sodót, takarjuk le a tálat folpackkal, és
tegyük a hűtőbe pihenni lehetőleg 24, de legalább 12 órára.
4. Tálalás előtt, száraz serpenyőben, néhány perc alatt pirítsuk illatosan
aranylóra a mandulát, majd szedjük át egy hideg tányérra, hogy gyorsan kihűljön.
Verjük sűrű de ne túl kemény habbá a ˝ liter zsírdús tejszínt, és halmozzuk a tálba,
a sodóréteg tetejére. Egy kisebb lábasban forraljuk fel az átszűrt cseresznyelekvárt a
citromlével és az evőkanálnyi vízzel, és hagyjuk bugyogni, amíg szép folyós,
rubinvörös sziruppá sűrűsödik. Ha kész, húzzuk le a tűzről, hagyjuk kissé kihűlni,
majd szórjuk a mandulát a trifle tetejére, és locsoljuk meg a lekvársziruppal.
10-12 adag lesz belőle.Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|