A recept hozzávalói ( személyre)
3 olajban eltett szardellafilé
1 gerezd fokhagyma
1 kiskanál citromlé
4 nagy szelet olasz kenyér például ciabatta
60 dkg paradicsom
1 evőkanál olívaolaj
frissen őrölt fekete bors
A díszítéshez:
bazsalikomlevelek
Elkészítés
A szardellát jól lecsöpögtetjük, az olajat konyhai törlőpapírral leitatjuk róla. Megtisztítjuk a fokhagymát, és összezúzzuk. Mozsárban vagy botmixerrel összedolgozzuk mindkettőt a citromlével.
A gömbgrillt (vagy a tűzhely sütőjét) kb. 180 °C-ra előmelegítjük.
Megpirítjuk a kenyérszeletek mindkét oldalát, majd megkenjük a szardellapasztával.
A paradicsomot megmossuk, szárazra töröljük, és felszeleteljük. A karikákat a szendvicsek tetejére tesszük. Rájuk csorgatunk egy kevés olívaolajat, és megszórjuk frissen őrölt fekete borssal.
A szendvicseket a lefedett grillben vagy a tűzhely sütőjében addig pirítjuk, amíg a paradicsom megpuhul. Bazsalikomleveleket szórunk rájuk, és azonnal tálaljuk.
Tipp:
Szardíniás pirítós - Ehhez az előételhez nincs szükség grillsütőre vagy tűzhelyre, egy kenyérpirító is elég hozzá. 2 gerezd összezúzott fokhagymából, 1 feldarabolt kis vöröshagymából, 1/2 csomó összevágott petrezselyemzöldből, 1 evőkanál apróra vágott kaporból, 1/2 evőkanál citromléből és 25 dkg alaposan lecsepegtetett, pépesre tört konzervszardíniából pasztát készítünk. Borssal ízesítjük. Megpirítunk 4 szelet kenyeret. Salátalevelet és uborkaszeleteket teszünk rájuk, azután a tetejükre kanalazzuk a szardíniakrémet, végül mindegyiket uborkaszeletekkel és összevágott hagymával díszítjük. A pirítósokat átlósan félbevágjuk, és azonnal, még melegen tálaljuk.
A recept tápértéke:
145 kcal (605 kJ), 5 g fehérje, 4 g zsír, 23 g szénhidrátKattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|