Hozzávalók: 
	 
	A tésztához 
	20 dkg liszt 
	10 dkg vaj 
	5 dkg cukor 
	1 db tojás (nagy) 
	1/2 cs sütőpor 
	csipet só 
	 
	Töltelék hozzávalói 
	3-4 db főtt, feldarabolt birsalma 
	25 dkg ricotta (v. túró) 
	15 dkg porcukor 
	2 cs vaníliás cukor 
	1/2 cs vaníliás pudingpor (főzős) 
	2 db tojás 
	1,5 dl habtejszín 
	1 citrom reszelt héja 
	Elkészítés: 
	 
	A birsalma főzésével kezdjünk, mert teljesen ki kell hűteni mielőtt a tésztára kerül. 
	 
	3-4 db birsalmát pucoljunk meg, majd távolítsuk el a magházat, és daraboljuk fel ízlés szerint. Ezután fahéjjal, szegfűszeggel, cukorral, és vaníliás cukorral ízesített vízben főzzük puhára. (Vigyázzunk, nehogy sokáig főzzük, mert szétmállik.) 
	A puhára főtt birsalmát ezután hűtsük ki egészen, majd szedjük ki a levéből és alaposan csepegtessük le. 
	 
	A lisztet keverjük össze a csipet sóval, és a sütőporral, majd adjuk hozzá a vajat és kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, adjuk hozzá az egész tojást, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. 
	 
	Lisztezett felületen, (v. folpack fólián) nyújtsuk ki a tésztát, majd béleljük ki vele a piteformát. Ezután tegyük be a hűtőbe addig, amíg elkészítjük a tölteléket. 
	 
	Egy tálba tegyük bele a ricottát, a cukrot, a két egész tojást, a habtejszínt (nem kell felverni!!!!!), a reszelt citromhéjat, és a vaníliás pudingport, majd alaposan keverjük össze. 
	 
	A piteformában lévő tésztán osszuk el egyenletesen a teljesen kihűtött birsalmát, majd óvatosan öntsük rá a ricottás-tejszínes keveréket. 
	 
	Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 35-40 percig. (Én légkeverésnél 160 fokon, 35 percig sütöttem.) 
	A sütőből kivéve a formában hagyjuk teljesen kihűlni. 
	 
	Tálalás előtt vegyük ki a pitét a formából, majd ízlés szerint szórjuk meg porcukorral a tetejét. Ezután szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
 
 |