Csíkos torta.
2016.03.17. 17:10, KallaZsuzsanna56
Csíkos torta
Hozzávalók 12 szelethez:
diónyi vaj/margarin
5 tojás
1-1 biocitrom és -narancs reszelt héja
375 g finomliszt
1 tasak (12 g) sütőpor
200+50 g porcukor
2,5 dl olaj
1,25 dl víz
1 csipet só
1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
2 ek. kakaó
1. Vajjal/margarinnal megpöttyözzük és sütőpapírral kibéleljük egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját és oldalát. A tojásokat, a narancsot és a citromot alaposan megmossuk. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
2. Összekeverjük a lisztet és a sütőport. A tojásokat kettéválasztjuk, sárgájukat habosra keverjük 200 g porcukorral, hozzáadjuk az olajat és a vizet, végül belereszeljük a narancs és a citrom színes héját.
3. A tojásfehérjéket 1 csipet sóval kemény, majd az apránként hozzáadott 50 g porcukorral és a vaníliás cukorral tömör habbá verjük. Egyharmadát beleforgatjuk a tojáskrémbe, a maradékot pedig a liszttel felváltva lazán-kíméletesen összedolgozzuk. A masszát elfelezzük, egyik felébe beleszitáljuk-keverjük a kakaót.
4. A tortaforma közepére ejtünk 2 nagy evőkanál fehér masszát (nem kell elsimítani!), annak közepére – és mindig a közepére! – 2 nagy evőkanál kakaós massza kerül, majd ismét fehér stb., amíg a kétféle színű massza el nem fogy. Ahogy egymás tetejére kanalazzuk a kéféle masszát, egyre inkább elterül, kitölti a formát, és felveszi a csíkos alakzatot – az a lényeg, hogy ne „avatkozzunk bele” a tészta terülésébe!
5. Középső bordamagasságra helyezett rácson 50-55 percig sütjük (tűpróba!) – a teteje dombocskaszerűen megemelkedhet, esetleg kissé meg is repedezik, nem baj, ez a természete! A formában hagyjuk langyosra, majd rácsra csúsztatva teljesen kihűlni. Tálaláskor lapos tálra helyezzük, tetejét megszórjuk fátyolnyi porcukorral, és tortaszerűen szeleteljük. Vaníliasodót, savanykás lekvárt, narancsdzsemet kínálhatunk mellé.
Jellegzetesen kávésütemény ez a nagyon egyszerű, ám annál mutatósabb
és finomabb, tortaformára sütött édesség, amely voltaképpen a kuglófok rokona.
Remek délutáni csemege, ráadásul sokáig friss marad, sőt, a mélyhűtőt is remekül bírja.