Pitét sütni mindíg élvezetes dolog,és izgalmas.Hiszen az épp aktuálisan fellelhető gyümölcsökön kívül annyi más finomság kerülhet két omlóstésztalap közé.A fantáziánkon múlik,milyen izgalmas dolgot készítünk.
Hozzávalók egy 26 cm átmérőjű, kerek piteformához:
2 db közepes méretű tojás szétválasztva
25 dkg krémes ricotta
10 dkg porcukor + 6 dkg a tésztához
10 dkg nyers marcipánmassza
1 teáskanál vanília-kivonat
20 dkg süteményliszt
10 dkg hideg vaj
1 teáskanál tejszín
1 csapott mokkáskanál kurkuma
1 csipet só
vaníliával kevert porcukor a díszítéshez – ízlés szerint
Elkészítés: A lisztet tálba szitáltam, hozzáadtam a 6 dkg porcukrot, csipet sót, kurkumát, alaposan elkevertem. A 2 db tojássárgáját a tejszínnel kis tálban elkevertem. A hideg vajat nagylyukú reszelőn a lisztes keverékbe reszeltem. Gyors mozdulatokkal elmorzsoltam, majd hozzáadtam a tejszínnel elegyített tojássárgáját. Az egészet tésztává formáztam. Fóliába csomagolva ˝ órára a hűtőszekrénybe küldtem pihenni.
Közben a tojásfehérjéket kemény habbá vertem. A ricottát a vanília-kivonattal és a 10 dkg porcukorral (aki édesebben szereti, tehet bele több cukrot is), valamint a durvára reszelt marcipánmasszával krémesre kevertem, majd beleforgattam a fehérjehabot.
A sütőt 175 fokra előmelegítettem. A piteforma aljára sütőpapírt kanyarítottam.
A tésztát 2/3 – 1/3 arányban elvágtam. A nagyobb darabból kerek lapot nyújtottam, amivel kényelmesen kibéleltem az előkészített formát úgy, hogy a peremére is jutott bőven. A túllógó széleket levágtam, és összedolgoztam a maradék tésztával, amit ezt követően szintén kerek lappá nyújtottam. A piteformába helyezett tésztaréteg alját és oldalát villával sűrűn megszurkáltam, majd elsimítottam rajta a ricottás tölteléket. Befedtem a még várakozó tésztalappal, majd a hüvelyk- és a mutatóujjam közé csippentve a tészta túllógó széleit, megmintáztam.
Frissen, melegen illatozik – a szeletelésre azonban még várni kell egy keveset
A tetejét villával megszurkáltam, és 30-35 perc alatt megsütöttem. Még melegen meghintettem vaníliával kevert porcukorral, de csak langyosan szeleteltem.
Langyosan és hidegen egyaránt nagyon finom. A kurkumától a tészta nem csupán élénkebb színt nyer, de különleges aromákkal is gazdagodik.
Langyosan, hidegen egyaránt nagyszerű!
A marcipános ricottakrém pedig könnyű és nagyon zamatos.Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|